Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wat kun je aan een haar aflezen?

foto: Foto: Unsplash/Tim Mossholder
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wat kun je aan een haar aflezen?

Nu dat de basisscholen weer zijn begonnen staan de luizenmoeders en -vaders klaar om de haren te controleren van hun kinderen. Naast dat je op zoek gaat naar de vreselijke kriebelige beestjes in het haar, kan je door goed te kijken veel meer achterhalen uit de lange lokken. Wat kan je aan haar aflezen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#47 - Wat kan je allemaal uit een haar aflezen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Via toxicologisch onderzoek kan eigenlijk alles wat je niet in je lichaam hoort te hebben, maar wat wel door de bloedbaan kan, worden gedetecteerd in haren," vertelt Marco Bosmans, directeur van Forensicon. "Onder toxicologisch onderzoek kun je eigenlijk alles scharen wat lichaamsvreemd materiaal is, zoals verdovende middelen. Op dit moment toetsen we op een database van 2000 middelen."

Het onderzoek

Voor het onderzoek heb je een bundel nodig van vijftig haren. Via hightech apparatuur kunnen ze zien welke drugs, alcohol of medicijnen jij hebt gebruikt. De maximale tijd om een haar te onderzoeken is een half jaar. "Dat heeft te maken met het feit dat een haar tot ongeveer een centimeter per maand groeit. Na zes maanden is de invloed van shampoo en UV-straling op het haar, dusdanig groot dat er dan er niet meer met voldoende zekerheid een uitspraak kan worden gedaan over het moment waarop materialen precies in de haren zijn binnengekomen."

Locatiebepaling

Naast toxicologisch onderzoek zijn er nog drie manieren om informatie uit je haar af te lezen. Namelijk morfologisch onderzoek, daarmee onderzoek je de kleur en de opbouw van een haar. Een andere manier is via DNA-onderzoek, hierbij kunnen ze familiebanden onderzoeken of nagaan welke van welke persoon het DNA afkomstig is op een plaats delict. De laatste manier is een isotopenonderzoek. Met dit onderzoek kunnen de onderzoekers ontdekken op welke locatie jij je begeeft door het aflezen van je haar. "De isotopen elementen die wij in jouw haar vinden, komen door alles wat jij eet en drinkt," legt onderzoeker Lisette Kootker van de Vrije Universiteit Amsterdam uit. In West-Europa hebben we een ander soort dieet met andere isotopen dan in Oost-Europa. Hierdoor kunnen ze grotendeels je locatie bepalen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie