Jongeren zijn klaar met maatregelen, maar laten zich nog niet horen
- Nieuws
- Jongeren zijn klaar met maatregelen, maar laten zich nog niet horen
De lockdown heeft steeds meer effect op jongeren. Echter lijkt een collectieve opstand van jong Nederland tegen de maatregelen nog niet in zicht. Hun ouders, oftewel boomers, gingen bij het geringste de straat op. Waarom jongeren niet? In de nieuwe aflevering van de Alicante-podcast gaat de redactie op zoek naar antwoorden.
#6 - Dus je bent klaar met de avondklok, maar komt niet in opstand: 'We zijn een slappe hap-generatie' (S02) - Alledaagse Vragen
Depressief en zelfverwonding
Een aantal weken terug kopte alle kranten in Nederland dat bijna 80 procent van de jongeren tegen een burn-out aanlopen. Een indrukwekkend getal, waar ook veel jongeren zich in lijken te kunnen vinden. Luisteraars van de podcast geven in de nieuwe aflevering aan dat de rek eruit is en steeds meer mensen last krijgen van mentale problemen. Zo zegt een van hen: "Er zijn mensen die bijna depressief zijn en zichzelf snijden." De situatie is zorgelijk, maar de jongeren lijken zich, op de onlusten na het invoeren van de avondklok na, zich aardig gedeisd te houden. Van grootschalige protestacties om de problemen onder jongeren aan te kaarten is nog geen sprake.
Volgens generatie-expert en Op1-presentator Talitha Muusse lijkt het alsof ze drang om te protesteren niet voelen: "Zolang we op Netflix zitten en via de telefoon eten kunnen bestellen lijken we wel goed te zitten."
Jaren '80
In de jaren '80 was het een ander verhaal: Tijdens de kroning van Prinses Beatrix tot koningin, ontstonden er rellen tegen het woningtekort. Krakers zochten de confrontatie op met de politie om aandacht te vragen voor hun benarde situatie. De slogan 'Zonder woning geen kroning' sprak boekdelen. In de podcast komt oud-kraker 'Jo' met een passievol betoog: "Sta op! Doe iets!" luidt zijn noodkreet.
Politiek
Olivier Bakker (3FM-dj) is ook begaan met het lot van zijn generatiegenoten. Volgens hem moet de politiek meer met jongeren samenwerken: "Er wordt in de politiek veel tegen jongeren gepraat en weinig met en door. Daardoor ontbreekt onze stem in overheidsbeleid. Als wij het als jongeren wel voor het zeggen hebben, welk beleid zou daar dan uitkomen? Wat werkt voor de groep van 18-30?" aldus Bakker.
In de nieuwste Alicante-aflevering gaan Olivier Bakker en de redactie op zoek naar een manier om als jonge generatie hun stem te laten horen.
Luister nu naar de nieuwe aflevering van Alicante via NPO Radio 1, NPO Luister of de andere podcastplatforms.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.