Podcast
PowNed

Boer Bert Slöetjes hekelt onrealistische landbouwregels: 'Bemoeienis erger dan onder communisme'

foto: ANP - Jilmer Postmafoto: ANP - Jilmer Postma
  1. Nieuwschevron right
  2. Boer Bert Slöetjes hekelt onrealistische landbouwregels: 'Bemoeienis erger dan onder communisme'

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met akkerbouwer Bert Slöetjes. Net als vele andere boeren wordt Slöetjes gek van de onrealistische regelgeving vanuit het landbouwministerie in Den Haag. Om deze reden stuurde hij Marianne een bericht over de Kalenderlandbouw, waarin data wordt gegeven wanneer boeren mogen bemesten en wanneer niet. Hierdoor krijgen boeren regels opgedrongen die vaak indruisen tegen hun eigen professionele kennis.

#150 - OP Z'N KOP! Met akkerbouwer Bert Slöetjes over de Kalenderlandbouw - Op z’n Kop!

Kalenderlandbouw

De Kalenderlandbouw is door een ambtenaar bedacht en houdt in dat er met data wordt aangegeven wanneer Slöetjes zijn aardappelen mag poten en wanneer deze weer de grond uit moeten. Wanneer de aardappels te laat gerooid worden, dan mag er volgend jaar op dat perceel minder mest worden gebruikt. Hierdoor krijgt het gewas dat dan geteeld wordt minder opbrengst. Er is geen rekening gehouden met dat het ene jaar natter is, het andere jaar droger en andere factoren die een rol kunnen spelen. Slöetjes is hiervoor bij het ministerie geweest om uit te leggen dat dit geen goed idee was.

De data worden volgens Slöetjes gesteld als harde feiten die vanuit Brussel kunnen worden gecontroleerd. Op deze manier wordt gehoopt dat de waterkwaliteit beter wordt, maar volgens Bert komt daar niets van terecht. "Laat ons na de aardappelteelt dan maar grondmonsters nemen. En als dan de stikstofhoeveelheid beneden de bepaalde norm is, dan hebben wij het goed gedaan. En of dat begin oktober is of begin november, dat maakt niks uit. Als aan het eind van het jaar maar niet te veel stikstof in de grond zit. Daar willen wij naartoe."

Bemoeienis erger dan onder communisme

Dat er een klimaatprobleem is, erkent Slöetjes. "Maar als wij dat veroorzaakt hebben als mens, hebben we dat als totale mensheid gedaan. En nu moeten de boeren dat oplossen met de Green Deal, biodiversiteit, waterkwaliteit en noem alles maar op. En daar verbaas ik mij echt over." Het voelt voor hem als framing, aangezien er veel modellen en wetenschappelijke onderbouwingen zijn die andere dingen beweren. Marianne noemt het zelfs een vorm van gaslighting. Zolang er maar vaak genoeg wordt gezegd dat het probleem er is, wordt er vanzelf in geloofd.

De bemoeienis van Brussel en Nederland met de landbouw is erger dan wat het ooit onder het communistische systeem in Rusland is geweest, stelt Slöetjes. "De overheid wil vergroening, kringlooplandbouw, extensieve teelt. Maar uiteindelijk moeten wij continu concurreren op de wereldmarkt en zullen wij voor de laagste kostprijs moeten produceren. En die twee? Die botsten gewoon met elkaar. En daardoor zie je ook dat die schaalvergroting alleen maar sneller wordt, in plaats van dat het de kant opgaat van wat de overheid graag wil."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie