Podcast
BNNVARA

Alicante - Waarom ging men in 1983 massaal demonstreren, maar blijft het nu stil?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Waarom ging men in 1983 massaal demonstreren, maar blijft het nu stil?

Op 29 oktober 1983 demonstreerden 550.000 mensen op het Malieveld tegen het plaatsen van kruisraketten in Nederland. Tot op de dag van vandaag is dat de grootste demonstratie ooit geweest. Omgerekend bestond de opkomst uit 8 procent van de totale bevolking. De Koude Oorlog woedde in volle hevigheid en de Nederlandse bevolking maakte zich grote zorgen. Soortgelijke zorgen lijken ook nu weer de kop op te steken. Maar waarom ging men in 1983 massaal de straat op en blijft het nu stil?

In de maandelijkse rubriek ‘De Twee Kanten van Alicante’ nodigt de jongste redactie van NPO Radio 1 twee zestigplussers uit in de studio. Ze voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Dit keer praten makers Elif Kan (26) en Ilan Hoekstra (29) met schrijver Jessica Durlacher (60) en luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif (63) over de Koude Oorlog in de jaren ‘80:

#13 - Zitten we in een Koude Oorlog 2.0? (S03) - Alledaagse Vragen

Jongeren maken zich zorgen

Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat jongeren zich in toenemende mate zorgen maken over de oorlog in Oekraïne. Ruim duizend Nederlandse jongeren tussen de tien en achttien jaar oud werden door het kinderfonds van de Verenigde Naties gevraagd naar de impact van de oorlog. Uit deze peiling blijkt dat 96 procent van de jongeren aan de oorlog in Oekraïne denkt en bijna de helft bang is dat er ook in Nederland oorlog komt.

UNICEF vroeg de ondervraagden of ze in actie komen voor de Oekraïners. Een derde van de Nederlandse jongeren geeft aan dit te doen. Daarnaast geeft 20 procent aan het nog niet te doen, maar wel van plan te zijn. Kinderen op de basisschool zijn tot nog toe vaker in actie gekomen voor Oekraïne dan middelbare scholieren (50% tegenover 26%). Zo hielpen kinderen met het inzamelen van lege flessen om statiegeld te doneren of met een sponsorloop op school.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het effect van fysiek demonstreren

Volgens De Kruif zijn jongeren tegenwoordig veel meer politiek betrokken dan in het verleden: “Ik vind mijn kinderen veel meer politiek geëngageerd dan ik vroeger was. Ik heb discussies met mijn kinderen die ik met mijn ouders nooit kon houden.”

Toch zien we die politieke betrokkenheid niet terug in fysieke demonstraties zoals in de jaren ’80, stelt Ilan. Terwijl dat wel degelijk voor impact kan zorgen, zegt de Kruif: “Als jij dezelfde demonstratie houdt zoals in ’83, dan haal je alle wereldmedia en komt dat tot in de krochten van het Kremlin aan.” Volgens Ilan zien jongeren het nut van demonstreren nog niet in, want ze zijn zich niet bewust van wat voor een impact zo’n demonstratie kan hebben.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie