Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom zijn peuters gefascineerd door voertuigen?

foto: Brett Sayles
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom zijn peuters gefascineerd door voertuigen?

“Auto, auto, auto!” Het is een welbekende spreuk van een gemiddelde Nederlandse peuter. Ook het neefje van luisteraar Jauke heeft een fascinatie voor voertuigen, maar waar komt dat eigenlijk vandaan? Samen met klinisch psycholoog en psychotherapeut Yael Meijer zoeken de makers van Alledaagse Vragen naar een antwoord.

#30 - Waarom zijn peuters gefascineerd door voertuigen? (S04) - Alledaagse Vragen

Volgens Meijer, werkzaam bij het Nederlands Instituut van Psychologen, zijn peuters (van één tot vier jaar oud) niet per se gefascineerd door alleen voertuigen, maar eigenlijk door alles wat er om hun heen gebeurt: “Ze zijn gefascineerd door alles wat ze niet kennen, willen leren kennen en wat beweegt. Kortom: de wereld om hun heen die ze willen ontdekken en als het ware willen manipuleren.” En toevallig zijn voertuigen al snel de voorwerpen die in het oog springen bij een Nederlands kind. In het Nederlandse straatbeeld kun je namelijk niet snel om een voertuig heen. “Eigenlijk hebben wij volwassenen het zo ‘geframed’ dat kinderen van voertuigen houden,” stelt verslaggever Ilan Hoekstra, “maar in principe vinden peuters alles leuk.”

Ouders voeden hun kinderen zo op dat ze auto’s leuk horen te vinden, want dat wordt door beiden herkend. Maar als ouder kan je dat ook met totaal iets anders doen, aldus Meijer: “Ik moet denken aan een kindje dat heel erg geboeid was door licht en eindeloos naar lantaarnpalen aan het wijzen was.” De ouders van het kind in kwestie reageerden hier eerst erg enthousiast op, waardoor het kind lantaarnpalen bleef aanwijzen. “Als je dan op een gegeven moment als ouder er moe van wordt en niet meer op reageert, stopt de fascinatie van het kind ook.”

Watch, wait and wonder

Meijer merkt dat jonge ouders vooral in literatuur en podcasts meekrijgen hoe hun kind zich zou moeten ontwikkelen, maar dat ze niet goed naar hun eigen kind kijken als ze iets opmerken wat niet ‘normaal’ zou moeten zijn. Ze adviseert dan ook de ouders vooral goed te kijken. ‘Watch, wait and wonder’ is de methode die je als ouder zou moeten toepassen: “Kijk en vraag je af; ‘wat gaat er om in zo’n koppie van een kleintje’.” Volgens haar gaat er dan een wereld open voor ouders en kun je er ook achter komen dat peuters niet alleen gefascineerd zijn door voertuigen, maar eigenlijk door alles.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie