Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Maakt de overheid winst op mijn paspoort?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Maakt de overheid winst op mijn paspoort?

Anno 2022 kost een paspoort €75,82 euro. In Nederland betaalt iedereen boven de achttien jaar dit bedrag. Dit bedrag komt tot stand door geld dat gaat naar dienstverlening, administratie, materialen enzovoort. Maar maakt de overheid winst op paspoorten? De podcast Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#18 - Maakt de overheid winst op mijn paspoort? (S04) - Alledaagse Vragen

Winst, mag dat wel?

Corine Hoeben is onderzoeker bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) aan de Rijksuniversiteit Groningen en vertelt in de aflevering dat dit en ingewikkeld vraagstuk is: "Voor een paspoort betaal je leges. Dat betekent dat de overheid persoonlijk iets voor de burger heeft gedaan en daar betaal je dan een bepaald bedrag voor. Die bedragen staan in een verordening. Zo’n verordening bestaat uit ongelofelijk veel bedragen voor verschillende taken. Volgens de wet mag je geen winst maken als overheid op die gehele verordening. Dit betekent in theorie dat het bedrag voor een paspoort hoog ingezet mag worden om daarmee bijvoorbeeld uittreksels uit het bevolkingsregister goedkoper te maken".

Rapport

De redactie van Alledaagse Vragen is tijdens de research van dit verhaal gestuit op een rapport waarin staat dat de overheid in de jaren 2009 tot en met 2013 maar liefst 30 miljoen euro winst heeft gemaakt op reisdocumenten. Dat is een flink bedrag, maar waar is dat geld naartoe gegaan? Het Ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt geen winst gemaakt te hebben op deze documenten. De genoemde 30 miljoen zou naar een reservepot zijn gaan. Volgens het ministerie is de reservepot bedoeld om grote schommelingen in kosten voor de burger te voorkomen. Echter wil het ministerie niet vertellen waar het geld van deze reservepot op dit moment aan besteed wordt. Volgens Corine Hoeben, onderzoeker bij COELO zou dit wel moeten, maar is dit een gevoelig punt: "Een reservepot bij de overheid ligt vaak gevoelig. Waarschijnlijk is het in deze situatie aantrekkelijker voor de overheid om communicatief moeilijk te doen dan om inzage te geven in de desbetreffende reservepot".

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie