Podcast

De grootste vijand van het CDA? 'Het kerkhof'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste vijand van het CDA? 'Het kerkhof'

[EO] De grootste electorale vijand van het CDA is niet de VVD, niet de PVV en ook niet de ChristenUnie. Nee, het is het kerkhof. Dat zegt CDA-partijhistoricus Pieter Gerrit 'PG' Kroeger in De Ongelooflijke Podcast, waar hij te gast was om de praten over de rol van het christendom in de politiek. "De overlijdenspagina's van Trouw zorgen ervoor dat bij elke verkiezing het CDA weer twee zetels kwijt is."

Kroeger, die onlangs een lijvig boek over het CDA publiceerde, schoof aan naast Stefan Paas, de voormalig theoloog des vaderlands die de vaste gast is.

#45 - Hoe de Nederlandse politiek steeds ongeloviger wordt met PG Kroeger en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

PVV

Het CDA worstelt al langer met de richting. Onder leiding van Sybrand Buma werd een wat conservatievere koers ingezet, waarin onder andere gepleit werd voor het zingen van het Wilhelmus op scholen. Dit was mede om kiezers terug te winnen die naar de PVV gingen. Een misvatting, volgens Kroeger: tussen het CDA en de PVV is erg weinig overlap, zegt hij. "De gedachte dat - als wij nou achter die kiezers aanlopen, dan komen ze wel terug - is een ernstige denkfout, maar wel een hele hardnekkige."

"Ik weet waar het verhaal vandaan komt: namelijk de avond van 9 juni 2010", vertelt Kroeger. Op die avond boekte het CDA onder leiding van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende een historische verkiezingsnederlaag (van 41 naar 21 zetels). De PVV van Geert Wilders won juist enorm (van 9 naar 24). "Men zag in Brabant en Limburg Wilders winnen, dus men knoopte die twee zaken aan elkaar", aldus de historicus. Uit kiezersonderzoek bleek echter dat de PVV vooral niet-stemmers overtuigde wél te gaan stemmen, stelt Kroeger.

Diversiteit wordt minder

De politiek is de laatste decennia ingrijpend veranderd. Dit komt, volgens Kroeger, door een vermindering van de diversiteit. "Nederland is één grote, grijze gehaktbal geworden", zegt hij. Volgens hem was er tijdens de verzuiling meer diversiteit. Stefan Paas herkent dit: "Als het gaat om lifestyle kun je tegenwoordig alle kanten op, daar is veel diversiteit, maar er is eenvormigheid over de levensfilosofieën die daaronder liggen", zegt hij.

Mede hierdoor is er ook sprake van de-institutionalisering: steeds minder mensen zijn lid van een politieke partij. "Al dat soort filosofieën waar mensen mee gemobiliseerd worden, een groter verhaal, dat heb je nodig voor politiek", zegt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie