Zo klonk Nederland: van mammoetsteppe naar poolwoestijn
- Nieuws
- Zo klonk Nederland: van mammoetsteppe naar poolwoestijn
Nederland was 50.000 jaar geleden nog steeds een mammoetsteppe. Met mammoeten, steppewisenten, hyena’s en wolharige neushoorns. Dat hoor je in de tweede aflevering van de podcast Zo klonk Nederland. Maar het wordt langzaam steeds kouder, de winters worden steeds ijziger.
#2 - Zo klonk Nederland afl. 2: de poolwoestijn - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw
Als je in die tijd door wat nu Nederland is zou lopen, zou je geen mensen tegenkomen. Wel her en der Neanderthalers, kort en stevig gebouwd, met een langgerecht hoofd, een flinke neus, enorme wenkbrauwbogen en zonder kin. Evolutionair gezien geen voorouder van ons, maar eerder een neef; ze vormen een andere tak in de familie van mensachtigen.
30 graden onder nul
Naarmate de tijd verstrijkt wordt het zo koud dat alleen dieren die goed tegen de kou bestand zijn zich nog op de mammoetsteppe laten zien, zoals de muskusossen. Met temperaturen van -30 graden trekken de mammoeten, wisenten, holenleeuwen en neushoorns naar het zuiden, waar het warmer is. Zo verandert Nederland zo’n 20.000 jaar geleden in een poolwoestijn. Zo ver je kijkt, zie je alleen maar zand. Soms zie je wat grassen groeien en kleine struikjes. Maar de bodem is hard, want die is continu bevroren: permafrost. Wat zoogdieren betreft weten poolvossen wel de kou te trotseren.
Uitstervende dieren
En als het uiteindelijk weer warmer wordt, zien we de wolharige mammoeten en andere voormalige steppebewoners van Nederland niet meer terug. Ze sterven uit. In de Vroege Vogels-podcast Zo klonk Nederland word je meegenomen op een tijdreis van geluid. We reizen we door de belangrijkste episodes in de Nederlandse natuurhistorie. Van steppe tot stad, van mammoet tot halsbandparkiet.
Luisteren met oortjes in!
Wie de podcast luistert, kan dat het beste doen met een koptelefoon op of met oortjes in. Dat heeft te maken met de geluiden die te horen zijn in ‘Zo klonk Nederland’. Die zijn niet alleen maar stereo, maar er is een speciaal effect aan gegeven, waardoor het lijkt alsof je als luisteraar echt midden op die mammoetsteppe of in die poolwoestijn loopt. Hoe werkt dat? Van verslaggever Henny Radstaak – die ook aan de montage werkt - krijgen we een kijkje in de keuken bij de montage van de podcast.
Video niet beschikbaar
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.