Podcast

Het voldongen feit - Podcast Ongehoorde Verhalen

foto: Marijn Poels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het voldongen feit - Podcast Ongehoorde Verhalen

In de derde aflevering van Ongehoorde Verhalen reist documentairemaker Marijn Poels vanuit zijn eigen bos in de voormalige DDR af naar advocaat Bart Maes in Breda. Maes is één van de weinige advocaten in Nederland die zich inzet tegen de "disproportionele corona-maatregelen van de regering" en mensen helpt die vaccinatieschade oplopen.

#3 - Het voldongen feit - Podcast Ongehoorde Verhalen - Ongehoorde Verhalen

Het bos als metafoor

Poels ziet het bos als beste metafoor hoe een samenleving politiek gezien zou kunnen floreren. De chaos iets meer accepteren en meer verantwoordelijkheid teruggeven aan de mens. Teveel controledrang in de biotoop zorgt doorgaans voor een monocultuur die uiteindelijk degradeert tot een woestijn.

Juridisch

Advocaat Bart Maes zit al 22 jaar in de advocatuur en heeft een situatie, als van de afgelopen twee jaar, nooit eerder meegemaakt. Geschrokken van de demonstratie van 14 maart 2020 op het Malieveld waarbij de handhaving "onmenselijk agressief" optrad, deed hij aangifte. “We zagen voor het eerst niet-Nederlandse taferelen.” De advocaat is tegenstander van de QR-code en andere dwangmaatregelen waarbij menselijke vrijheden langzaam worden afgenomen. “Wanneer we dit toelaten is het een doorstoot prik om zo door te rollen naar een totalitaire samenleving. Een corona-toegangsbewijs en nog meer surveillance is een wapen dat je nooit in de handen van de politici moet geven. Die ervaring heb ik inmiddels wel,” vertelt Bart Maes.

De weg terug is niet meer mogelijk

De aloude analoge structuren zijn de laatste jaren snel vervangen naar een digitale samenleving. Poels zoekt het nog eens op: de Slag om Yulu. Die vond plaats in 207 voor Christus toen de Chinese bevelhebber Xiang Yu met 20.000 man tegenover een leger van 300.000 man stond. Yu gaf, nadat hij de rivier was overgestoken, opdracht aan zijn leger om de eigen schepen tot zinken te brengen. Zo stelde hij zijn mannen voor een voldongen feit: de weg terug was geblokkeerd. Overleven was niet langer mogelijk, alleen dan door overwinning. Tegenwoordig staat het laten zinken van eigen schepen of het verbranden van bruggen spreekwoordelijk voor de situatie van het voldongen feit. De schepen die hier nu verbrand worden heten: democratisch discours, wetenschappelijke uitwisseling, het principe van luisteren naar de andere kant.

Vluchten kan niet meer, alleen vechten.

Ster advertentie
Ster advertentie