Alledaagse Vragen - Waar staat de CO2-compensatieboom van jouw vliegreis eigenlijk?
- Nieuws
- Alledaagse Vragen - Waar staat de CO2-compensatieboom van jouw vliegreis eigenlijk?
Voor een paar euro extra worden er ter compensatie van je vliegreis een aantal bomen geplant. Maar waar staan die bomen eigenlijk? En lost dat voldoende op? In de nieuwste aflevering van Alledaagse Vragen
het antwoord.
#26 - Waar staat mijn CO2-compensatie boom? (S04) - Alledaagse Vragen
Je hebt er vast weleens van gehoord: het compenseren van de CO2-uitstoot van je vliegreis door het planten van bomen. Je vinkt een hokje aan, betaalt een paar euro extra en je hebt de uitstoot gecompenseerd. Althans zo lijkt het. Maar is het zo simpel? En waar blijven al die bomen?
Waar staat "mijn" boom nou eigenlijk?
De bomen die namens Air France/KLM worden geplant, staan in Panama. Het geld gaat, volgens de site van KLM, direct naar CO2OL Tropical Mix – een organisatie in Panama. Klinkt goed, toch? Milieuorganisatie Fossiel Vrij denkt daar anders over. Zij hebben KLM namelijk aangeklaagd omdat ze van mening zijn dat de duurzaamheidsclaims van de luchtmaatschappij. "Volgens Fossiel Vrij ondermijnt het bedrijf urgente klimaatmaatregelen door klanten het idee te geven dat ze de milieuschade die vliegen veroorzaakt echt kunnen goedmaken", aldus Alledaagse Vragen-verslaggever Merel Wielaert.
Een CO2-compensatie boom in werking
Even terug naar de basis. Hoe zit het ook alweer met bomen en CO2-compensatie? Kirsten Sleven van Milieudefensie legt het uit: "Het houdt eigenlijk in dat er boom wordt geplant die CO2 vastlegt die anders in de atmosfeer zou blijven." Maar er is een addertje, "het duurt heel lang voor de CO2 is vastgelegd." De bomen moeten immers nog groeien. ‘En daarnaast is het ook belangrijk dat het bos niet weer wordt gekapt, want dan komt CO2 weer vrij.’ Lang niet alle bossen blijven daadwerkelijk overeind, weet Sleven. Veel van de bossen staan bijvoorbeeld in gebieden waar met enige regelmaat – door hitte – bosbranden ontstaan.
De impact op inheemse gebieden
De landen waar deze bossen worden aangeplant staan ook te springen om al die compensatiebomen. "Het is vaak schadelijk voor het inheemse gebied en de financiële compensatie die het bedrijf krijgt voor die CO2-aanpak gaat niet naar het land waar het bosproject zit", aldus Merel.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.