Podcast
PowNed

'Nederland moet meer controle krijgen over migratiestromen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland moet meer controle krijgen over migratiestromen'

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! spreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met Ruud Koopmans, hoogleraar sociologie en auteur van het boek De Asiel Loterij, waarin hij het Europese asielbeleid stevig bekritiseert. Koopmans vindt dat Nederland te lang passief blijft in de asielcrisis en deelt zijn oplossingen voor gecontroleerde migratie. Zijn oplossingen zijn helder en uitvoerbaar, maar Koopmans blijft grotendeels ongehoord in de Haagse politiek. Terwijl de regering asielhervorming als prioriteit noemt, lijken ze zijn praktische voorstellen links te laten liggen.

#167 - OP Z'N KOP! Met hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over migratiebeleid - Op z’n Kop!

Een unieke migratiesituatie in Europa

Koopmans legt uit dat de huidige situatie rondom migratie in Nederland en Europa uniek is in de moderne geschiedenis. "De aantallen zijn ongekend en in die zin is er wel degelijk sprake van een uitzonderlijke situatie. Of je daar het etiket crisis of noodsituatie op plakt, is natuurlijk uiteindelijk een politieke beslissing." Volgens hem is het niveau van vluchtmigratie in de afgelopen jaren ongeëvenaard, mede door de combinatie van de Oekraïense vluchtelingencrisis en migranten van buiten de EU. Hij benadrukt dat het debat vaak te emotioneel en gemoraliseerd is, wat het vinden van pragmatische oplossingen in de weg staat.

Leren van buurlanden

In zijn boek pleit Koopmans voor een systeem van gecontroleerde migratie, waarbij illegale migratie wordt vervangen door legale vormen van arbeidsmigratie en de opvang van vluchtelingen. Volgens Koopmans zou dit "ervoor zorgen dat je die mensen voordat je ze naar Nederland laat komen een veiligheidscheck laat ondergaan" en dat je precies weet hoeveel mensen komen en voldoende capaciteit hebt om hen op te vangen. Door afspraken te maken met landen buiten de EU, zoals onder andere Denemarken en Duitsland al doen, denkt Koopmans dat het mogelijk is om de huidige druk op het Nederlandse asielsysteem aanzienlijk te verminderen.

Hoewel hij tijdelijke grenscontroles als een kortetermijnoplossing beschouwt, waarschuwt Koopmans voor de beperkingen ervan. "Je kan best wel tijdelijk grenscontroles invoeren zoals Duitsland dat gedaan heeft. Maar het is een beetje het heen en weer schuiven van asielzoekers tussen de Europese lidstaten." Hij benadrukt dat Nederland naar buurlanden moet kijken om te zien hoe zij met deze problemen omgaan. "Want wat die doen, dat kan klaarblijkelijk binnen de Europese regels en binnen de regels van internationale verdragen."

Controle naar hulpbehoevende vluchtelingen

Koopmans is van mening dat Nederland meer controle moet krijgen over wie het land binnenkomt en vindt dat veel Europeanen niet zozeer tegen het helpen van vluchtelingen zijn, maar tegen het gebrek aan controle. "De mensen hebben een probleem daarmee dat we over de aantallen geen controle hebben en dat we ook geen controle erover hebben dat de mensen die komen ook echt de meest hulpbehoevende vluchtelingen zijn." Hij benadrukt dat er een oplossing nodig is die zorgt voor grip op migratie en roept de Nederlandse regering op om naar structurele oplossingen te zoeken, in plaats van zich vast te houden aan tijdelijke noodmaatregelen.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie