Podcast
PowNed

De eerste commissiedebatten in de Tweede Kamer met de nieuwe regering geven een interessante dynamiek weer

foto: ANP - Sem van der Wal
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste commissiedebatten in de Tweede Kamer met de nieuwe regering geven een interessante dynamiek weer

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! nemen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen de gebeurtenissen van afgelopen week onder de loep. Er wordt teruggeblikt op de vorige aflevering, waarin het eindverslag van het onderzoek naar een mogelijke relatie tussen COVID-19-vaccinaties en oversterfte in Nederland (2021-2023) centraal stond. Ook Caroline van der Plas en de eerste debatten van de nieuwe regering worden uitvoerig besproken.

#160 - OP Z'N KOP! Een terugblik naar vorige week, Caroline van der Plas en de eerste commissiedebatten - Op z’n Kop!

Op z’n Kop! live vanuit Den Haag

In de vorige aflevering bespraken Zwagerman en Van Velthuysen met Ronald Meester en Bram Bakker het eindverslag van het onderzoek naar COVID-19-vaccinaties en oversterfte. Tot grote teleurstelling werd hierbij benadrukt dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weigerde om hun cijfers naast die van de academische gasten te leggen. Dit terwijl er wel aandacht lijkt te zijn voor het rapport van NIVEL, een door de overheid gefinancierd onderzoeksinstituut.

Op z’n Kop! gaat deze kwestie niet laten rusten en nodigt Angelique Berg, directeur-generaal van het CBS, uit voor een live podcast op zaterdag 14 september in Den Haag. De exacte locatie volgt nog, maar het zal plaatsvinden om 19:00 nabij het Binnenhof. Marianne Zwagerman laat weten dat het thema van deze aflevering zal draaien om "vertrouwen in de politiek".

Eerste commissiedebatten

De eerste debatten in de Tweede Kamer met de nieuwe regering geven al een interessante dynamiek weer, met belangrijke onderwerpen zoals stikstof en arbeidsmigratie die op de agenda stonden. Tot verbazing van Marianne nam Caroline van der Plas (BBB) een prominente rol aan in beide commissiedebatten, hoewel haar partijleden Henk Vermeer en Cor Pierik beter gepositioneerd lijken te zijn om respectievelijk over migratie en stikstof te spreken. Voor Marianne schetst dit een beeld: "Blijkbaar lopen er achter de schermen echt nog wel onderhandelingen over de regeringsverklaring, die dan over negen dagen schijnt te komen, dat jij zelf nog in die Kamerdebatten even druk op de ketel moet houden."

Marianne uit haar zorgen over de arbeidsmigratie. "Het vorige kabinet is dan officieel gevallen op migratie, maar dat we daar met z'n allen een gierend probleem hebben in Nederland – maar ook in Duitsland en Frankrijk – dat is inmiddels wel bij iedereen doorgedrongen."

Wat het debat extra interessant maakte, was de draai van de VVD. Die pleiten nu voor minder arbeidsmigranten, vooral in sectoren als slachthuizen en kassen. "Kortom, bij de achterban van de BBB, niet bij hun eigen achterban." Hierdoor lijkt Caroline van der Plas op dit cruciale onderwerp geïsoleerd te raken, terwijl arbeidsmigratie een van de belangrijkste thema's van deze regering is.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie