WNL Podcast: 'De ondersteuning die je krijgt als mantelzorger is ondermaats'
- Nieuws
- WNL Podcast: 'De ondersteuning die je krijgt als mantelzorger is ondermaats'
Directeur van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, Liesbeth Hoogendijk vindt dat de ondersteuning die mantelzorgers ontvangen ondermaats is. Dat zegt zij in de tweede aflevering van de WNL Podcast Stand van Nederland: De rekening van onze laatste levensfase. Er moet volgens haar beter samengewerkt worden tussen de verschillende instanties. "Heel simpel. Als je kijkt naar hoeveel uur een mantelzorger gemiddeld bezig is met regeltaken en contact hebben met zorgverleners, kan dat drie tot vier uur zijn. Dat is echt van de zotten."
Hoogendijk vindt dat je als mantelzorger zo minimaal mogelijk bezig moet zijn met randzaken. "En ik denk dat we echt veel beter moeten nadenken over hoe mensen de combinatie tussen werk en zorg kunnen volhouden", aldus Hoogendijk. Dat vraagt wat van werkgevers, maar ook van de gemeentes en zorgverzekeraars. "Hoe zorgen we ervoor dat de mantelzorger zo optimaal mogelijk gefaciliteerd wordt? Dat is echt heel belangrijk."
Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau herkent het beeld dat wordt geschetst door Hoogendijk. "Het is niet zo dat Nederlanders als er hulp nodig is meteen naar een gemeenteloket snellen en om hulp komen vragen", aldus Putters. "Voor dat je die stap zet om naar de overheid of de verzekeraar te stappen heb je al heel veel gedaan en zijn er al heel wat zweetdruppels en gesprekken geweest over hoe je het doet in huis."
Stand van Nederland
In de zesdelige podcat Stand van Nederland maakt Leon Mastik (Omroep WNL) de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar?
De Podcast Stand van Nederland is te beluisteren via de NPO Radio 1 website, app, Google Podcast, Stitcher en iTunes.
Hij weet dat mantelzorgers tegen een grote berg administratie aanlopen. "Heel veel procedures. Moet ik nou zijn bij de verzekeraar, moet ik bij het gemeenteloket zijn of moet ik het zelf oplossen? Een deel van de tijd gaat dus op aan de zorgen of je wel de juiste route in het zorgsysteem bewandelt." Putters vindt dat de overheid zich op dat punt moet inzetten en het makkelijker moet maken voor mantelzorgers door te vertellen waar ze moeten zijn."
CDA-Tweede Kamerlid Evert-Jan Slootweg denkt dat er al veel plaatsen zijn waar mantelzorgers terecht kunnen voor hulp, maar dat men niet weet waar precies. "Ik heb gelezen dat 80 procent van de mantelzorgers er geen beroep op doet. Grotendeels ook omdat men niet weet dat de mogelijkheid er is."
Slootweg vindt dat de gemeente de plek moet zijn waar je als mantelzorger terecht kan. "En dat het niet alleen de organisatie wordt waar je kan aankloppen, maar ik verwacht ook een actievere rol van de gemeente richting de mantelzorger."