Podcast De Dag: zo bespaar je op je (stijgende) zorgkosten
- Nieuws
- Podcast De Dag: zo bespaar je op je (stijgende) zorgkosten
De eerste zorgpremie voor volgend jaar is bekend. De basisverzekering van DSW stijgt met 6 euro naar 118 euro.
Dat is drie euro hoger dan de stijging van 3 euro die het kabinet op Prinsjesdag voorrekende. Zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun verzekeringen te presenteren. Je hebt dan tot het einde van het jaar om over te stappen.
Wat speelt er allemaal mee bij de totstandkoming van zo'n premie? En wat kun jij doen om volgend jaar toch wat te besparen?
Daarover meer in Podcast De Dag, met zorg-econoom Wim Groot en Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer:
In de podcast worden de gasten gevraagd waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar. De voornaamste tip: kijk waar je nu voor betaalt en check wat de verschillen met andere aanbieders. Heb je bijvoorbeeld een pakket gekozen omdat je vaak naar de fysiotherapeut gaat? Controleer dan in het prolongatievoorstel dat je krijgt of dit volgend jaar ook nog in jouw pakket zit. De samenstelling kan namelijk elk jaar veranderen.
Besparen
Heb je niet veel zorg nodig en wil je het liefst zo veel mogelijk besparen? "Dan kun je het beste een maximaal eigen risico nemen en niet kiezen voor een aanvullende verzekering." Aanvullende zaken als tandartskosten zijn niet voor iedereen nodig, volgens de zorg-econoom. "Als je jonger bent ga je waarschijnlijk alleen voor controle. In dat geval ben je veel goedkoper uit zonder aanvullende verzekering."
Een budgetpolis, ook met termen als 'basis budget' of 'selectief' aangeduid door aanbieders, is ook een voordelige variant van de basisverzekering. Bij dit type heb je vaak minder te kiezen. Soms kun je uit een kleiner aantal ziekenhuizen kiezen of moet je meer zelf online regelen. Dat verschilt per aanbieder. "Voor spoedeisende hulp kun je wel altijd in elk ziekenhuis terecht", benadrukt Kerkhof.
Collectiviteitskorting
Sommige bedrijven bieden een collectieve verzekering aan voor werknemers. Dan krijgen ze een korting. De regering heeft die korting voor komend jaar teruggeschroefd van maximaal 10 procent naar maximaal 5. "Dat betekent dat mensen in de collectiviteit waarschijnlijk iets meer gaan betalen komend jaar en mensen die daar niet in zitten wat voordeliger uit zijn", zegt Groot.
Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.