Opinie & Commentaar

Schoolkinderen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolkinderen

Zou je kunnen zeggen dat racisme, vreemdelingenhaat en daarnaast liggende merkwaardige eigenschappen waarbij de een de ander niet mag/moet/uitscheldt/racistisch bejegent ook een vorm van pandemie aan het worden is? Er was een voetbalwedstrijd in Praag. Voor de juistheid: Sparta Praag speelde tegen Glasgow Rangers. Eén der spelers van de Rangers, de Fin Glen Kamara, een voetballer met een donkere huidskleur, geboren in Tampere, Finland, met ouders die uit Sierra Leone stammen, werd tijdens de wedstrijd voortdurend uitgefloten en uitgejouwd door een grote groep Praagse schoolkinderen. Ja, dat staat er: schoolkinderen.

De ouderen om hen heen deden niets dat idiote gedrag te stoppen; men zat lekker en keek toe. Waar ging het nou allemaal over? Er werd toch voetbal op Europees niveau gespeeld.

Waarover het ging? Over het feit dat afgelopen donderdagavond eigenlijk zonder publiek gespeeld zou moeten worden omdat in een kort verleden de donkere speler van AS Monaco, Aurélien Tchouaméni, daar in dat stadion slachtoffer werd van racistische leuzen vanaf de tribune.

Vertegenwoordigers van de UEFA hadden een lumineus idee. Er kon toch wel publiek bij die wedstrijd aanwezig zijn, zij hadden gedacht duizenden schoolkinderen uit te nodigen. Kinderen zijn immers het symbool van puurheid, van echtheid, onbevangenheid, kinderen zijn nog niet bevooroordeeld, kinderen gaan toch anders om met zwart en wit zoals de ouderen dat doen? Mijn zolen.

Een eerdere confrontatie

Er was al eerder een confrontatie geweest tussen Kamara (de Fin dus) en een speler van Slavia Praag, ene Ondrej Kúdela, speler dus van een andere voetbalploeg uit Praag. Verleden seizoen werd die Tsjech beschuldigt racistische taal gebruikt te hebben in de richting van zijn Finse opponent. De UEFA stelde een onderzoek in, Küdela ontkende heftig, maar kreeg een straf van tien wedstrijden aan zijn broek op basis van getuige-verklaringen.

Kamara, op zijn beurt, ging ook in de fout door in de catacomben zijn scheldende opponent op te wachten en hem fysiek te bewerken. De Fin kreeg drie wedstrijden schorsing.

En afgelopen donderdag volgde de volgende trieste neergang van welke moraalspiraal dan ook in de voetbalwereld. Kinderen, schoolkinderen nog wel, mengden zich in dit merkwaardige spel van kwaad. Begeleid door ouders en leraren, hadden ze plaats genomen op de tribunes van Spartak Praag en gingen doen wat zij dachten dat kon en mocht: het constant uitfluiten van en het boe-roepen als de donkere tegenstander aan de bal kwam.

Was het omdat hij verleden seizoen in aanvaring kwam met een andere Tsjechische voetballer? Alleen om dat feit? Of kwam de kwestie 'huidskleur' er nog bovenop? Gekker kan het toch niet worden. Schoolkinderen zoeken als vervangers van de te vrezen overkokende ouderen waarvoor men zeer huiverig was of die zich wel zouden gedragen en dan gaan die schoolkinderen... De UEFA heeft heel wat uit te zoeken nu.

Gênante afmars

De Fin moest overigens in het midden van de tweede helft het veld verlaten omdat hij zijn tweede gele kaart kreeg: onder luide toejuichingen van de Praagse jeugd maakte hij zijn gênante afmars. Wat deed de scheidsrechter bij deze wedstrijd? Hij trad in ieder geval niet op. Bang misschien? Onwetend? Hoe luidden de instructies die hij meekreeg?

Was er niemand van de thuisclub om in te zien dat dit geheel uit de hand ging lopen en dat er gezegd moest worden: we stoppen het voetbal direct en wel om de reden dat mensen op ónze tribunes het gepast vinden een donkerhuidige tegenstander uit te fluiten en onder boe-concerten te bedelven. Wat deed de UEFA gedelegeerde? Niets of alleen maar de andere kant opkijken.

Blijkbaar had niemand daar in Praag zijn zinnen bij elkaar, want er werd gewoon doorgespeeld, jazeker, in het hierboven beschreven decor. Schoolkinderenn, kinderen, onbevangen, nog schoon in het hoofd, of? Al geïnfecteerd met dit ernstige probleem dat wereldwijd steeds meer toeneemt op sporttribunes.

Niet goed opgevoed dus? Waren die kinderen naar het stadion gekomen met ingefluisterde verhalen van hun ouders? Zat het zo in elkaar? Of gaat een schoolkind, in welke leeftijd dan ook, zo maar staan fluiten en schreeuwen als precies die ene donkere voetballer van de tegenpartij aan de bal komt, een speler met een verleden als het racisme aangaat. Toen Kamara, na een (dixit de Engelse sportpers) niet terechte tweede kaart van scheidsrechter Ali Olabiyik het veld moest ruimen, nam het gejuich toe en verdween de Fin beschaamd, boos en verward van het veld.

Een buitengewone avond

De mensen in Praag moeten een buitengewone avond gehad hebben. Hun club won, de speler die, gezien zijn verleden met een andere Tsjechische speler, kon rekenen op een nogal wrede verbale pandoering. Maar toch niet van kinderen.

Het is makkelijk te stellen: hier houdt mijn verstand op, maar wat is het anders? Moeten we ook dit maar weer goedpraten... Slechte opvoeding, geen opvoeding, altijd al latent aanwezige racistische gevoelens bij bepaalde bevolkingsgroepen, ook in Praag, net zoals ook in overal, geen controle in het stadion... Ja jammer, maar het was niet te voorzien en was dan ook licht uit de hand gelopen. Helaas. Was dat het excuus?

Er zullen vele social media-botsingen plaatsvinden in de komende dagen over dit onderwerp. Haatteksten zullen over en weer trekken, er zullen mensen zijn die aanvallen en die verdedigen. Net als in het voetbal. Weinigen zullen scoren met welke denkbeelden dan ook. Het feit dat gebeurde wat er gebeurde is ernstig en kan en mag door geen enkele instantie gebagatelliseerd worden.

'We merken het overal, maar schoolkinderen?'

Steven Gerrard, ex-voetballer en nu coach van de Rangers, stelde: "Ik ben niet verbaasd dat het plaatsvond maar wel tot in het diepst teleurgesteld. Racisme bestaat, we merken het overal, maar schoolkinderen?"

Misschien is dit zelfs ook wel een te naïeve reactie, maar ook ik had slechts een giftige gedachte. 'Onschuldige' schoolkinderen als vervanging voor racistisch optredende volwassenen (zie wedstrijd tegen Monaco in hetzelfde stadion) en dat bedacht door mensen van de UEFA zelf? Om maar niet voor lege tribunes te hoeven spelen. Om toch wat sfeer te creëren? En dan loopt het zo uit de hand...

We zijn allemaal hartstikke knettergek aan het worden.

Ster advertentie
Ster advertentie