Opinie & Commentaar
VPRO

Wat moeten we toch met al die toeristen in Amsterdam? Nelleke Noordervliet heeft een oplossing

foto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moeten we toch met al die toeristen in Amsterdam? Nelleke Noordervliet heeft een oplossing

Amsterdam barst uit de eigen voegen van het massatoerisme. Pogingen om de toeristen over Nederland te verspreiden, zoals het strand van Zandvoort omdopen tot Amsterdam Beach, mogen tot dusver niet echt baten. Maar, Nelleke Noordervliet deelt in haar column voor OVT een nieuwe suggestie: "Het is een cadeau dat de Nederlandse staat in 1935 heeft gekregen van Helene Kröller-Müller."

Video niet beschikbaar

Verdwaasde TikTok-toeristen

Het is zomer. In Amsterdam zie ik meterslange rijen verdwaasde TikTok-toeristen voor winkeltjes staan, waar je stroopwafels kunt kopen, of frites met kaas, of vieze pannenkoeken kunt eten. Hebben ze dat afgevinkt, dan huren ze een fiets en gaan zwermgewijs door de stad. Kunnen fietsen is geen vereiste. Uit de coffeeshops zweeft de cannabiswalm naar buiten. Het Rijks en het Van Gogh trekken gelukkig ook nog volk. Evenals Anne Frank. Maar heb je die attracties gezien, dan is Amsterdam toch een kleine stad. Pogingen om het toerisme een beetje te spreiden: Amsterdam Castle (Muiderslot) of Amsterdam Beach (Zandvoort) zijn weinig succesvol. Maar Nederland is groter dan Amsterdam. En toeristen hebben een zetje nodig.

Het Kröller-Müller: een dagbestemming van grote klasse

Ik wil er een attractie uitlichten, zowel voor de buitenlandse als voor de Nederlandse toerist. Het is een cadeau dat de Nederlandse staat in 1935 heeft gekregen van Helene Kröller-Müller. Een landgoed en een kunstcollectie. De geschiedenis van Helene, haar schilderijen en haar fortuin is interessant, pikant, controversieel zelfs, maar hoe het oordeel over haar persoon ook mag uitvallen: haar collectie negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse kunst is ongeëvenaard. En er zijn weinig musea in de wereld die al vroeg op een zo organische manier kunst en natuur met elkaar verbonden.

Het Kröller-Müller in het Nationale Park de Hoge Veluwe is een dagbestemming van grote klasse. Alle tijd en ruimte om rond te fietsen op een witte fiets, een verder helaas mislukt Provo-idee uit de jaren zestig. Bezoek het Jachthuis van de Kröller-Müllertjes ontworpen als Gesamtkunstwerk door Berlage, spot vervolgens een wolf op zoek naar de moeflons, wandel door de beeldentuin van het museum, rust binnen uit voor de Brug te Arles, haal diep adem, en voel hoe kunst en natuur elkaar omarmen. Karel van het Reve zei dat iedereen van sommige musea naam en plaats feilloos moest kennen. 'Rijks', 'Stedelijk', 'Louvre', 'Prado'. Lakenhal of Tate hoefden dan weer niet. Kröller-Müller noemde hij een grensgeval. Ben ik niet met hem eens.

TikTok-filmpje met Vincent van Gogh lookalike

Maar hoe breng je de naar kunst en natuur hunkerende toerist uit de Amsterdamse TikTok-rij of de Nederlandse niet-autobezitter naar Otterlo? Het openbaar vervoer is een ingewikkelde optie. Vanuit Amsterdam doe je er met enig geluk zo'n twee uur over met diverse keren overstappen. Dat kan beter. Wat heb je aan een cadeau dat vele miljarden waard is als je het moeilijk kunt uitpakken en bekijken. Een gratis shuttlebus van station Arnhem naar Otterlo lijkt me een goed begin.

Of nee, we maken een TikTok-filmpje van een Vincent Van Gogh lookalike die een stroopwafel eet en een dansje doet voor zijn eigen zonnebloemen? Nee, toch maar niet?

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie