De pandemie als competitievervalser
- Nieuws
- De pandemie als competitievervalser
Afgelopen donderdag moest de Britse ploeg Liverpool (voetbal dus) het zonder drie spelers doen die 'getest' moesten worden of die al een licht huisverblijf aangeraden was. Hun tests waren 'niet negatief'. Liverpool voetbalde wel omdat de selectie groot genoeg was om dit stootje op te vangen, maar aan de einder van de Premier League begonnen toch donkere wolkjes zich samen te pakken.
Met de komende veelheid aan duels, daar waar de Britten maar geen genoeg van kunnen krijgen in de donkere dagen rond kerst, mogen geen ploegen uitvallen om het werkelijk krankzinnige speelschema niet in de weg te lopen. Heel houden is dus het credo voor alle ploegen, heel houden, je spelers afzonderen van kroeg, vertier of (uiterste regel) familie en spelen maar; alles op de televisie, dagen aan een stuk.
Bij de NBA afgelast
Gisteravond werd de NBA-wedstijd tussen de Chicago Bulls en Toronto Raptors afgelast. De thuisspelende Canadezen hadden al 24 uur eerder officieel te horen gekregen dat slechts 50 procent van de stoeltjes in het thuisstadion bezet mochten worden, want de deelstaatregering van Ontario had dat besloten en dus werden de Raptors, de Toronto Maple Leafs (NHL) en de Ottawa Senators (NHL) de eerste ploegen in de professionele Noord-Amerikaanse sport die nieuwe en striktere covid-regels met directe ingang te verwerken kregen.
Het was overigens voor de Bulls de tweede wedstrijd in drie dagen die niet doorging: de ploeg uit Chicago had tien (juist: 10) spelers op de verdachtenlijst staan en kon geen ploeg meer op de been krijgen.
Nood breekt wetten en hoewel de medische tak van de NBA er werkelijk alles aan doet hun spelers 'vrij van smetten' te houden, loopt het aantal 'niet negatieven' harder op dan verwacht en zal dit weekend al boven de dertig spelers en andere betrokkenen uitkomen. De Indiana Pacers missen hun coach, de Los Angeles Lakers missen drie spelers en gaan, in alle haast, nieuwe spelers voor de tijd van 10 dagen tekenen om maar op kracht te blijven omdat een van die spelers de veel-scorende Russell Westbrook is.
In de NBA geldt wat ook in Engeland telt: de topploegen moeten de kerst zien te halen met hun sterkste opstellingen.
De kerstdag
De kerstdag is immers, al decennia lang, dé dag dat de NBA groots uitpakt en er gedurende de gehele middag en gehele avond zes wedstrijden achter elkaar gespeeld worden in een feestelijke omgeving, alle 'live' op de nationale televisie komen en voor velen een feestelijke, sportieve dag betekent. Men kleedt zich in tamelijk affreuze kersttruien van de thuisclub, er zijn optredens in alle zalen, die ook alle enorm zijn opgetuigd om maar het gevoel van een vreedzame kerst optimaal uit te dragen. Voor diegenen die zulks nog nooit hebben meegemaakt, verwijs ik graag naar de Nederlandse sportzender ESPN Sport waar zeker twee van die wedstrijden uitgezonden zullen worden en wellicht nog wel meer.
Het is daarom dat de mensen in Engeland hun billen tegen elkaar houden. Na nu duidelijk wordt, is een opmerkelijk laag percentage van de voetballers gevaccineerd en was een 'uitbraakje' te verwachten. Over percentages in Engeland nog geen nieuws, maar de NBA liet op donderdag weten dat 97 procent van alle spelers een 'boosterprik' heeft gehad.
Of men desondanks op twee oren kon gaan slapen, werd wreed verstoord door de kleine golf van spelers die 'niet negatief' hadden getest en dus onder de zware regels vielen: niet trainen, niet spelen, in quarantaine blijven en dagelijks testen, onder controle van een arts.
Dat laatste was een toegevoegde regel toen bleek dat een aanmerkelijk deel van de spelers de prikséances aan de laars lapte; hen zou immers niets overkomen.
'Covid wil niets van me weten'
Die laatste zin sloeg op een in de USA bekende football-speler, Odell Beckham jr. die tijdens een live-gesprek op de tv de volgende zin op het kijkerspubliek losliet: "Covid-19 raakt mij niet. Het komt gewoon mijn lichaam niet binnen, daar ben ik te gezond voor. Covid wil niets van me weten."
Dit soort lichtzinnige (anderen zeggen: domme) uitspraken, kwam in de Amerikaanse sport meer voor. Montez Sweet, ook een dure NFL-speler zei ongeveer hetzelfde en... Kreeg twee dagen later covid waardoor hij aanstaand weekend een zwaar beladen topwedstrijd zal moeten missen.
Om terug te komen in Los Angeles, bij de beroemde en rijke Lakers dus. Er is nog een feit met wel erg aparte urgentie: op kerstdag staat een ceremonie gepland waarbij een grote, nieuwe sponsor de naam van Staples Center zal overnemen en daar een bedrag van 400 miljoen voor overheeft. De nieuwe sponsor is een Bitcoin-onderneming, Crypto.com en voor die ceremonie wordt de Arena in LA geheel nieuw opgetuigd. <its er natuurlijk gespeeld kan gaan worden, mits de ploegen van de Lakers en de Brooklyn Nets met genoeg manschappen op het veld kunnen komen.
Ook hier spelen weer hogere machten dan louter sportieve: deze wedstrijd zal worden uitgezonden door ABC, zakenpartner van Disney en Crypto.com blijkt dat ook weer te zijn, zodat het zakelijk motief van het doorgaan van die wedstrijd ineens veel groter is geworden dan het sportieve.
Miljarden verlies
De hardwerkende journalisten van Forbes in de USA hebben uitgerekend dat verleden jaar (2020) de Amerikaanse profsporten samen (NFL, NHL, NBA en MLB) een gezamenlijk verlies leden van 5 miljard dollar. Dat is bepaald geen kattenpis, maar diezelfde rekenaars gingen ook kijken wat de wereldsport verloor aan kapitaal. Dus Olympische Spelen, Australisch cricket, Europees en Zuid-Amerikaans voetbal, wielrennen, de Amerikaanse profsporten... Het kwam neer op 14 miljard en logischerwijze wil de totale sportwereld niet nog eens zo'n financiële klap te verwerken krijgen.
Vandaar de grote mate van onrust in het Verenigd Koninkrijk en de USA. Daar waar december de feestmaand voor de topsport is, vreest men nu ineens het ergste. De eerste golf van problemen heeft zich in razend tempo gemeld. Overal zijn clubs met spelers die “twijfelachtig” zijn.
Ofwel lappen ze de maatregelen aan hun laars, ofwel is de controle niet goed genoeg, ofwel zijn de betrokkenen enorm dom, maar feit is dat een giftige wolk zich thans vormt boven de georganiseerde decembersport.
Hoe de situatie in Nederland is? Het lijkt redelijk stabiel, maar niemand heeft zekerheid, niemand weet precies wat er gebeuren gaat, niemand doorziet de kracht van omikron, niemand weet wat er de komende dagen aan wolken boven ons land komt te liggen.
De voorbeelden uit de USA en Engeland zijn niet bepaald gunstig.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.