Onderzoek
NOS

WNF waarschuwt, in 2050 vier keer zoveel plastic in oceaan: 'We moeten die kraan dichtdraaien'

foto: EPAfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WNF waarschuwt, in 2050 vier keer zoveel plastic in oceaan: 'We moeten die kraan dichtdraaien'

Als we zo doorgaan, zal de hoeveelheid plasticafval in de oceanen zich tot 2050 verviervoudigen ten opzichte van nu. Daarvoor waarschuwt het Wereld Natuur Fonds (WNF). Plasticexpert Oskar de Roos bij het WNF gaf in het NOS Radio 1 Journaal meer uitleg.

Video niet beschikbaar

"Dat is verontrustend. Het probleem is dat het gebruik van plastic enorm toeneemt. Een groot deel belandt nog steeds in de oceaan. Dan heb je het over ontzettende hoeveelheden: elf olympische zwembaden vol met plastic per uur, een vrachtwagen per minuut. En dat is niet alleen een probleem in Azië bijvoorbeeld, maar ook hier", stelt De Roos.

Kraan dichtdraaien

"99 procent van het afval dat in zee belandt zinkt naar diepere lagen en de bodem. Dat kunnen we er dus niet meer uit halen. We kennen de opruimacties, dat zijn hele goede initiatieven, maar het is helaas een druppel op de gloeiende plaat. We moeten die kraan dichtdraaien, daar gaat het om", zegt De Roos.

"Er zijn zeker oplossingen. Het begin is gemaakt met een verbod op wegwerpplastic, maar dat zullen we moeten uitbreiden. Allereerst moeten er mondiale afspraken worden gemaakt om plasticverbruik te verminderen. Eind deze maand begint een VN-top, wereldleiders komen bijeen in Nairobi, en daar hopen we dat er wordt ingestemd met een nieuw bindend VN-verdrag om plasticgebruik aan banden te leggen. Alternatieven voor plastic gangbaarder te maken en goedkoper. Ook zal nieuw plastic uiteindelijk zwaarder belast worden."

Wegwerpplastic

"Maar wegwerpplastic zou nog rigoureuzer verboden moeten worden. Slechts 9 procent van het plastic dat nu wordt geproduceerd, wordt gerecycled. Als we echt naar een circulaire economie willen, zullen we afspraken moeten maken over plastic materialen. Nu zijn er heel veel soorten plastic die vaak op één grote hoop belanden en daardoor niet recyclebaar zijn. Dus we hopen dat een dergelijk verdrag ook afspraken maakt over welk plastic we nog mogen gebruiken voor bijvoorbeeld ons verpakkingsmateriaal", aldus De Roos.

r1jn plastic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie