Misdaadjournalist Mick van Wely kritisch op houding OM in zaak Cheryl Morriën: 'Volledig terecht dat familie volhardend is'
- Nieuws
- Misdaadjournalist Mick van Wely kritisch op houding OM in zaak Cheryl Morriën: 'Volledig terecht dat familie volhardend is'
De verdwijning van Cheryl Prisilla Morriën uit IJmuiden in 1986 roept nog altijd veel vragen op. Het toen zevenjarige meisje verdween nadat ze zou gaan spelen bij een vriendinnetje in een flat aan de overkant van haar eigen huis. Ze is nooit meer thuisgekomen en de familie van Cheryl weet, 37 jaar later, nog altijd niet waar ze is. Volgens het OM zit kindermoordenaar Michel Stockx achter haar verdwijning, maar daar is volgens de familie geen bewijs voor. "Het Openbaar Ministerie vindt deze mensen 'lastpakken', omdat ze volhardend zijn. Geef de ouders eens ongelijk!", zegt misdaadjournalist bij De Telegraaf Mick van Wely in Het Misdaadbureau.
#42 - Het Misdaadbureau: ‘Mijn vader is doodgestoken, maar door wie?’ (S02) - Het Misdaadbureau
Van Wely vindt het zeer terecht dat de familie met vragen bij het Openbaar Ministerie blijft aankloppen. "Er zijn voldoende aanknopingspunten die veel twijfel oproepen. Ik vind de houding van het OM daarom opmerkelijk. Ze vinden het vervelend dat haar moeder en haar vriend nog steeds met deze zaak bezig zijn. Maar het is volstrekt logisch, want de zaak is niet opgelost: ze is niet gevonden." De misdaadjournalist begrijpt daarom ook goed waarom de familie van Cheryl zich genoodzaakt voelt om in de media aandacht te blijven zoeken.
Een open wond
Het is 5 augustus 1986. Aan het eind van de dag, rond 18.00 uur, werden de ouders van Cheryl ongerust omdat ze nog niet thuis was. Ze bleek ook niet bij haar vriendinnetje te zijn en daar is ze, wat later bleek, ook nooit geweest. De moeder van Cheryl voelde gelijk aan dat het niet goed zat. "Het doet zoveel pijn. Een kind dat uit het niets uit je leven verdwijnt, het is niet te beschrijven. Iedere dag praat ik met de foto van mijn dochter. Stel dat ze wordt teruggevonden en ze is niet meer in leven, dan kan ik het wel een plekje geven. Dan kan ik afscheid nemen en heb ik eindelijk rust."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Er waren weinig aanknopingspunten, maar in het leven van de familie gebeuren vanaf dat moment wel vreemde dingen. Zo staat er opeens een buurvrouw voor de deur die zegt dat ze het verkeerde kindje hebben ontvoerd. Ook wordt de familie gebeld door een onbekende man die vroeg naar restaurants in IJmuiden en omgeving. Dat terwijl de familie een geheim nummer had en nooit door vreemden werd gebeld. Wel kende Cheryl het nummer uit haar hoofd. Ook is er nog een getuige die Cheryl om half vier 's middags op de achterbank van een auto zou hebben gezien. Er zouden twee mannen voorin de auto hebben gezeten. Op deze aanwijzing is uiteindelijk niet verder gerechercheerd.
"Het meest bizarre is dat er sinds 2002 niets meer met deze zaak is gedaan, omdat het Openbaar Ministerie toen aangaf dat Michel Stockx achter haar verdwijning zou zitten. Ze hebben toen gezegd dat de zaak was verjaard. Maar voor een vermissing geldt dat niet en voor ons is deze zaak dan ook niet verjaard", zegt de huidige partner van de moeder van Cheryl. "Het zou voor het Openbaar Ministerie ook niet verjaard moeten zijn, omdat ze helemaal nog geen hard bewijs hebben geleverd voor hun stelling. Ik wil feiten zien. Het wringt allemaal enorm."
Bekentenis?
In 2022, 36 jaar na de verdwijning, werd in de media bekend dat kindermoordenaar Michel Stockx achter de verdwijning zou zitten. Zijn oud-advocaat, Anthony Wijnberg, deed deze onthulling en geeft toe dat Stockx de moord op het meisje tegenover hem heeft bekend. Wijnberg heeft deze informatie doorgespeeld aan de officier van justitie, maar uiteindelijk werd niemand veroordeeld.
De oud-advocaat schond het beroepsgeheim, maar vertelde dat hij dit deed uit mededogen voor de familie. De familie is er alleen niet van overtuigd dat Stockx de dader is, omdat hij twee verschillende verklaringen gaf, zowel bij de advocaat als bij een andere geheimhouder. Zo gaf hij verschillende locaties waar het lichaam van Cheryl zou moeten liggen.
Na de verdwijning van Cheryl kwam hij al even in beeld bij de politie, maar hij bleek toen een alibi te hebben. Ook zijn er toen geen sporen van Cheryl aangetroffen in zijn auto. "Het feit dat er een bekentenis zou zijn van Stockx is niet voldoende, iedere weldenkende rechercheur weet dat er aanvullend bewijs en een lichaam nodig is", benadrukt Van Wely. "Ik vind het onbegrijpelijk dat er niet meer werk wordt verricht om het lichaam te vinden."
Landelijk coldcaseteam
Eerder werd bekend dat de Tweede Kamer pleit voor een landelijk coldcaseteam. Meerdere partijen zijn het erover eens dat onopgeloste moordzaken op landelijk niveau moeten worden aangestuurd, in plaats van de huidige werkwijze waar dit per regio wordt bepaald. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen door Het Misdaadbureau.
Van Wely ziet het als goede stap, maar is bang dat de interesse na de verkiezingen weer wegzakt. "Het is allemaal heel grillig. Er is veel mogelijk en het moet beter geregeld worden. Het moet er gewoon komen."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.