Sneeuwkrabben in de verdrukking: hoe kan dat?
- Nieuws
- Sneeuwkrabben in de verdrukking: hoe kan dat?
De Sneeuwkrab wordt ook wel de ster onder de scharen genoemd. Wereldwijd wordt deze krab veel gegeten, maar hoe lang men hier nog van kan genieten van deze delicatesse? De krabbensoort lijkt namelijk steeds schaarser te worden. We bespreken het in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Het Alaska Fisheries Science Center publiceerde deze week nieuwe inzichten over de oorzaak van de verdwijning. Sancia van der Meij, Mariene bioloog bij de rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in krabben en kreeftachtigen en weet er alles van.
De sneeuwkrab is een verzamelnaam voor verschillende krabben, vertelt Van der Meij. "Allemaal krabben die in relatief diep water leven, tussen de 100 en 300 meter diep ongeveer. Ze zijn helemaal aangepast aan heel koud water. Dus ze houden van de temperatuur van rond 2, 3, 4 graden."
Koude gebieden
Deze krabben komen dus vooral voor in koude gebieden. "In het noorden van de Stille Oceaan, dus ongeveer tussen Alaska en Rusland. Maar ook in het noorden van de Atlantische Oceaan, aan de ongeveer de oostkant van Canada en Groenland, en er zit nu zelfs een kleine populatie rondom Noorwegen tegenwoordig", aldus Van der Meij.
Maar van die populaties zijn nog maar heel weinig krabben over. "Naar een schatting zijn we zo'n 10 tot 40 miljard krabben verloren in de afgelopen jaren. Het is een schatting dat de afname zo'n 80 tot 90 procent van de totale populatie is geweest in een jaar tijd."
De afname is niet te verklaren door overbevissing, maar door een temperatuurstijging in het water, vertelt Van der Meij. "Onder water eigenlijk een soort hittegolven zijn ontstaan. Die krabben houden dus heel erg van dat koude water. Het zijn koudbloedige dieren, dus bij hogere temperaturen gaat hun stofwisseling omhoog en dan hebben ze eigenlijk meer energie en meer voedsel nodig. Maar dat voedsel was er niet en eigenlijk zijn ze dus verhongerd."