Onderzoek
KRO-NCRV

‘Het heeft echt mijn hele puberteit verwoest, echt verwoest’

foto: Reporter Radiofoto: Reporter Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het heeft echt mijn hele puberteit verwoest, echt verwoest’

Als je een medicijn nodig hebt, maar het bestaat niet, dan heb je geen leven. Zoals Bernd Arents die opgroeide met ernstig eczeem en wiens puberteit erdoor verwoest werd. Totdat hij op zijn zestiende een op maat gemaakt zalf-schema kreeg. Met zalven gemaakt door een apotheker.

Levensreddend

2,5 Miljoen mensen hebben een geneesmiddel op maat nodig. Bijvoorbeeld pillen met de juiste dosis of een passende pijnbestrijder voor stervenden of een toedieningsvorm als een drankje of neusspray in plaats van een pil. Voor patiënten is een op maat gemaakt medicijn levensreddend of een oplossing voor ernstige bijwerkingen.

Quote

‘Als ik het verschil van mijn zoon zie van een pilletje of de magistrale bereiding, (...) dan is het een verschil van dag en nacht.’

Corina Mos

Pillendraaien

Van de 2000 apothekers in Nederland, zijn er nog maar 50 over die zelf geneesmiddelen kunnen maken. De apothekers, de Patiëntenfederatie en de zorgverzekeraars zijn het eens: het vakmanschap van de apotheker mag niet verdwijnen. Het aantal apothekers dat nog een medicijn kan bereiden neemt af omdat de eisen voor de apotheek hoog zijn, de vergoeding laag en opgeleid personeel schaars is omdat het op de opleidingen een keuzevak is geworden. Maar ook, omdat apothekers het vaak makkelijker vinden om informatie te geven dan zelf iets te maken. Het gevaar is dat als er te weinig apothekers zijn die bereiden, de geneesmiddelen-tekorten nu en in de toekomst niet op gevangen kunnen worden en dat er niet bij gedragen kan worden aan een oplossing voor te dure geneesmiddelen.

Verboden

Apothekers die niet bereiden, sturen hun recepten door naar grootbereiders. Die specialistische bereiders maken geneesmiddelen op maat voor grotere groepen patiënten en ‘leveren ze door’ aan de openbare apotheker. Maar dat doorleveren is in strijd met Europese regels. Het kan alleen omdat in Nederland de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een ‘circulaire’ voor een gedoogconstructie heeft gezorgd.

Actie

Erik Frijlink, apotheker en hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen zegt: ‘We staan dus echt op een kantelpunt en als we nu niks doen, is het straks misschien te laat. Kom tot een systeem met in Nederland vijftien tot twintig bereidingsapotheken naast die 26 grootbereiders en een aantal ziekenhuizen die bereiden. Daarmee zou je heel goed in Nederland alle magistrale bereiding kunnen doen en ook specifiek die patiënt optimaal kunnen helpen.’

Vanavond om 19 uur Reporter Radio over de manier waarop de apothekers, de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland magistrale bereiding voor alle 2, 5 miljoen mensen gaan waarborgen.

Ster advertentie
Ster advertentie