Onderzoek
NOS

1 op de 5 jongeren te maken met geweld: 'Ik schrik van de cijfers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 5 jongeren te maken met geweld: 'Ik schrik van de cijfers'

Een op de vijf jongeren tussen 16 en 24 jaar is tussen maart 2019 en april 2020 slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Vooral meisjes en vrouwen hebben ermee te maken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Anke van Dijke van FIER, dat is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Van Dijke: 'Het punt met geweld is dat mensen er weinig over praten, kinderen al helemaal niet. Sommige mensen praten er nooit over. Ik vind het wel heel erg hoog.'' Ze schrikt van de cijfers maar ik ook blij dat het op tafel ligt.

''Geweld maakt heel veel kapot. Je ziet juist bij jonge mensen dat ze uitvallen op school, een laag zelfbeeld of trauma's hebben. Het is wel heel belangrijk dat we dit hoog op de agenda hebben staan.''

Wat valt onder geweld?

Onder huiselijk geweld valt onder meer slaan, schoppen en het dreigen met lichamelijk pijn. De cijfers zijn afkomstig uit een analyse op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum).

Wat volgens de statistici ook relatief vaak voorkomt onder jongeren (10 procent) is 'dwingende controle'. Daaronder verstaat het CBS structureel huiselijk geweld "waarbij één persoon de ander sterk domineert". 5 procent van de jongeren werd slachtoffer van stalking door een ex-partner. Seksueel geweld in huiselijke kring kwam het minst vaak voor (3 procent).

Volgens het CBS geldt dat jonge vrouwen bij alle vormen van geweld in de huiselijke kring vaker slachtoffer zijn dan jonge mannen. Ze hebben vooral veel vaker te maken met een stalker. Mannen zijn vaker dader als het om huiselijk geweld gaat.

Structureel maatschappelijk probleem

''Geweld blijft een groot structureel probleem,'' vertelt de deskundige. ''Ik hoop echt dat Den Haag hier iets mee gaat doen.''

Expertisecentra vragen van de politiek een investering zodat ze het probleem op de lange termijn kunnen aanpakken. ''We zien vaak incidenteel beleid met projecten die weer aflopen.''

Het is de eerste editie van het onderzoek. "In 2022 en 2024 staan er volgende edities gepland", aldus het CBS.

Luister hier het gesprek tussen presentator Jurgen van den Berg en Anke van Dijke van het landelijk expertisecentrum geweld in afhankelijkheidsrelaties

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie