Pensioen vrouwen veel lager dan mannen: 'Werk- en zorgtaken bij maar 15% huishoudens eerlijk verdeeld'
- Nieuws
- Pensioen vrouwen veel lager dan mannen: 'Werk- en zorgtaken bij maar 15% huishoudens eerlijk verdeeld'
Mannen ontvangen gemiddeld veel meer pensioen dan hun vrouwelijke generatiegenoten. Komende jaren neemt dit verschil naar verwachting iets af, maar het verdwijnt komende decennia niet vanzelf. Dat blijkt uit onderzoek van pensioendenktank Netspar.
Video niet beschikbaar
Gepensioneerde mannen ontvingen in 2018 gemiddeld 34.000 euro aan pensioengeld, vrouwen kregen gemiddeld bijna 20.000 euro. Daarmee is het Nederlandse pensioenverschil ruim 40 procent, na Cyprus het grootste van de Europese Unie. In veel andere EU-landen nam het verschil tussen mannen en vrouwen bovendien af, terwijl het in Nederland vrijwel stabiel bleef.
Verleden
Het verschil in Nederland is grotendeels het gevolg van regels en omstandigheden uit het verleden. De vrouwen die nu met pensioen zijn, komen uit een generatie van vrouwen die veelal minder uren werkten en vaak tegen een lager loon dan mannen. Tot 1958 gold er bijvoorbeeld nog een arbeidsverbod voor getrouwde vrouwen.
Maar ook de huidige generatie vrouwen werkt in Nederland nog relatief vaak in deeltijd en bouwt daardoor dus minder pensioen op. "In Nederland zijn we kampioen deeltijdwerken", zei Marike Knoef, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en medeauteur van de publicatie van Netspar, in het NOS Radio 1 Journaal.
De onderzoekers pleiten dus voor betere informatie over pensioenen. Als vrouwen beter begrijpen wat minder werken uiteindelijk betekent voor hun pensioen, kan dat ertoe leiden dat ze minder in deeltijd gaan werken.
Sociale normen
"Anderzijds zijn sociale normen ook van invloed", aldus Knoef. "Mensen zeggen dat ze gendergelijkheid willen. Veertig procent van de Nederlanders wil de werk -en zorgtaken eerlijk delen. In de praktijk gebeurt dat slechts in 15 procent van de huishoudens. Tegelijkertijd vindt dertig procent van de Nederlanders dat vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen. Dat leidt allemaal tot verschillen in de arbeidsmarktparticipatie."
Wat ook meespeelt, is dat de pensioenen in de sectoren waar veel vrouwen werken lager zijn. Sectoren waarin veel mannen werken, zoals de bouw en de industrie, hebben betere pensioenregelingen dan bijvoorbeeld de gezondheidszorg, waar veel vrouwen werken. De Netspar-onderzoekers pleiten voor actief beleid.
Pensioenen vrouwen r1jn
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.