Hervormingsplan voor Landelijke Eenheid stuit op forse kritiek
- Nieuws
- Hervormingsplan voor Landelijke Eenheid stuit op forse kritiek
De plannen van de top van de Nationale Politie voor de hervorming van de Landelijke Eenheid stuiten op forse kritiek van politiemedewerkers, zo bericht Argos. Het rapport dat korpschef Henk van Essen deze week naar de minister van Justitie en Veiligheid stuurde, voldoet volgens hen niet aan de adviezen van de commissie-Schneiders, die de Landelijke Eenheid onderzocht. Een eerdere versie van het plan werd vorige maand al van tafel geveegd door zowel de minister als de commissie en de vakbonden.
Old boys network
Volgende week wordt vermoedelijk duidelijk of het draaiboek voor de reorganisatie van de Landelijke Eenheid (LE) door de beugel kan. De korpsleiding hoopt op goedkeuring van genoemde partijen, omdat anders de onrust onder de zesduizend politiemensen van de LE vermoedelijk blijft bestaan. Maar de tekenen zijn niet gunstig. Bij navraag blijkt dat de politiebonden niet zijn geconsulteerd over de laatste versie van het transitierapport. Politiemensen voelen zich daardoor onvoldoende betrokken bij de hervormingsplannen.
Tegenover Argos tonen politiemedewerkers die kennis hebben kunnen nemen van een conceptversie, zich zeer kritisch over het ontwerp voor de LE, die zich onder meer bezighoudt met de bestrijding van de georganiseerde misdaad. "De transitie naar aanleiding van het rapport van de commissie-Schneiders is een puinhoop", zegt een van hen. "De korpsleiding is vooral bezig om vriendjes op de juiste posities neer te zetten. Over cultuurverandering heeft niemand het. Het old boys network zorgt nog steeds goed voor zichzelf."
Actie voor de bühne
Een andere politiebron zegt: "In het nieuwe stuk staan nog steeds allerlei punten waar niets van klopt. En waarvan politiemensen zullen zeggen: daar moeten de bonden en de minister niet mee akkoord gaan."
De wrevel richt zich vooral op het leiderschap dat, volgens de bronnen die Argos sprak, nog steeds niet verandert. Een belangrijk advies van de commissie-Schneiders luidt bijvoorbeeld dat de korpsleiding nieuwe leiderschapsprofielen dient op te stellen, in nauw overleg met de werkvloer. "Van die participatie van de werknemers heb ik nog niets gemerkt", zegt een politiefunctionaris. "Er is een keer een digitale bijeenkomst geweest met 200 of 300 medewerkers. Maar dat is natuurlijk geen participatie. Dat is gewoon informeren. Een actie voor de bühne."
Meer over dit verhaal valt te horen in de Argos-uitzending van 5 november. Ook kan het hele verhaal worden gelezen op argosonderzoekt.nl.