Onderzoek
BNNVARA

Hersenstimulatie kan sociale fobie verhelpen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hersenstimulatie kan sociale fobie verhelpen

Krijg jij het spontaan benauwd wanneer je denkt aan het geven van een presentatie? En veroorzaakt een verjaardag bij jou geen plezier, maar angst? Voor mensen met een sociale fobie klinkt dit heel herkenbaar. Maar wat blijkt? Hersenstimulatie zou mogelijk werken om daarvan af te komen. Onderzoeker aan het Donders Instituut Bob Bramson vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Hersensimulatie houdt in dat er elektronen op je schedel worden geplakt, aan de voorkant en bovenop," vertelt Bramson. "Daarmee sturen wij zwakke elektrische signalen door de schedel. Deze signalen werken samen met bestaande hersenactiviteit, daardoor kan je onder andere communicatie tussen hersengebieden verbeteren."

Synchronisatie

Bramson: "De motor cortex zit boven je oor en is belangrijk voor het aansturen van gedrag en het selecteren van actie. Wat wij hebben onderzocht is dat als wij deze synchroniseren met de voorhersenen het voor mensen makkelijker wordt om automatisch opgeroepen reacties en acties te controleren.

Effecten

"De effecten zijn relatief klein. We hebben tot nu toe bij gezonde proefpersonen wel laten zien dat het werkt, maar het is niet zo dat het in één keer alle problemen oplost. Je moet het namelijk wel echt willen. Als je het echt niet zou willen gaat er ondanks de elektronen, helemaal niks gebeuren."

Nabootsen

Hoe is dit onderzocht? Bramson: "De stimulatie die we hebben ontwikkeld hebben we heel specifiek gemaakt. We bedachten een simpele computertaak waar mensen in de MRI-scanner boze of blije gezichten te zien kregen. Met een joystick moest de proefpersoon de blijk gezichten naar zich toetrekken of juist niet."

Bramson: "Uit eerder onderzoek weten we dat mensen veel beter zijn in het benaderen van blije gezichten dan van boze gezichten. Dat komt namelijk overeen met de automatische tendens. We hebben ze ook gevraagd om het tegenovergestelde te doen, dus de boze gezichten naar hen toetrekken. Dat klinkt heel simpel, maar het vergt controle. Daarbij hebben we tijdens dat gedrag de simulatie met de elektronen toegepast. Wat bleek? Als wij die hersengebieden stimuleerden maakten mensen minder fouten."

Vervolg

"Het eerste vervolgonderzoek is al bezig," legt Bramson uit. "Dat is vergelijkbaar, maar nu in plaats van gezonde personen, voeren we het onderzoek uit met hoog sociaal angstige mensen. Zij zijn minder goed in het controleren van hun emotionele gedrag ten opzichte van 'gezonde' mensen. Dus er zou ook meer vooruitgang te behalen moeten zijn. Ik hoop dat daar binnen 1 à 2 jaar resultaat uit komt."

Hersenstimulatie sociale fobie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie