Het is onzeker wonen in Delft
- Nieuws
- Het is onzeker wonen in Delft
De Pointer pop-up redactie heeft tijdens het verblijf in Delft een start gemaakt met het project: Van wie is de stad?, een samenwerkingsproject met het Algemeen Dagblad. "We zijn in Delft begonnen omdat in deze stad een groot aantal (internationale) studenten woont. Op 100.000 inwoners zijn er 26.000 studenten. Wat heeft dat voor effect op de stad?" aldus coördinator Pim Peterse.
Het onderzoek naar het bezit van huurhuizen gaat verder dan alleen studentenhuizen. Pointer wil in kaart brengen wie de eigenaars zijn van de huurwoningen in Delft. Voor een deel is de markt in handen van wooncorporaties, maar er zijn ook vastgoedeigenaren die een of meerdere panden bezitten en verhuren. Hoe gaan zij om met de bewoners en blijft de huurprijs binnen de perken? We vragen de Delftse bewoners een online formulier in te vullen waarin ze hun ervaringen kunnen delen.
Pointer pop-up: Van wie is Delft
Slopen of renoveren in de Indische buurt
De eerste bezoekers van de Pointer pop-up redactie in de Voorstraat in Delft zijn bewoners uit de Indische buurt. Wooncorporatie Stedelink heeft plannen om de huizen in de Lombokstraat en de Sumatrastraat te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De bewoners is jarenlang gezegd dat de huizen zullen worden gerenoveerd. "In 2009 en 2019 is ons voorgehouden dat groot onderhoud niet zou plaatsvinden omdat er renovatieplannen liggen," zegt bewoner Bert van der Meer tijdens een bezoek aan de Pointer pop-up, "maar keer op keer hoorden we daarna niets meer."
De wooncorporatie is in de Indische buurt wel de huizen in de Borneostraat aan het renoveren, maar voor de 42 huizen in de andere straten zijn andere plannen. Van de 29 huizen in de Borneostraat zijn er negen koopwoning, waardoor Stedelink niet kan slopen. De 42 huizen in de Lombokstraat en de Sumatrastraat vallen allemaal, op één na, onder sociale huur. Volgens Stedelink is nieuwbouw goedkoper dan renovatie, omdat de huizen in een slechte staat verkeren. De bewoners denken daar anders over.
Ineens gaat het over sloop
Toen Stedelink in 2019 met de renovatieplannen kwam, konden alle bewoners van de wijk in een klankbordgroep meedenken over de renovatieplannen. Tot er plotseling een brief op de mat belandde waarin sloop als optie werd genoemd. Bert van der Meer: "We zijn toen uit de klankbordgroep gestapt, omdat we niet wilden meepraten over sloop en nieuwbouw. Vervolgens hebben we een bewonerscommissie opgericht."
Volgens Anita Engbers die vanuit de Woonbond de bewoners begeleid heeft Wooncorporatie Stedelink niet de juiste procedure gevolgd. De bewoners hadden eerder betrokken moeten worden bij de plannen om de huizen te slopen in plaats van renovatie.
Hoe dit verder verloopt kun je horen in onze live uitzending, live vanuit Delft:
Pointer pop-up: onzeker wonen in Delft, de Indische buurt
Veel verkamering
In totaal zijn er in Delft ongeveer 1.500 woningen opgedeeld in kamers, vooral bedoeld voor studenten. Verkamering komt relatief veel voor in de binnenstad en in de wijken Voorhof, Hof van Delft en Wippolder. Verschillende bezoekers van de pop-up willen hun verhaal kwijt over de overlast van studentenhuizen. Een bezoekster vertelt dat zij naast een studentenhuis woont waar meer dan drieëntwintig studenten wonen, die voor veel overlast zorgen in de vorm van nachtelijke feesten.
Om de huurmarkt beter te kunnen reguleren en vooral de voorraad aan middeldure en dure huur- en koopwoningen te beschermen mag er sinds 2017 niet meer verkamerd worden, toch gebeurt het nog. Verkamering blijft aantrekkelijk, ook gezien de toename van de vraag naar kamers en de woningnood in het algemeen.
Plannen van de TU-Delft gaan nog verder
Die toename van de vraag naar kamers wordt deels veroorzaakt door de plannen van de TU-Delft. De universiteit wil fors groeien naar 40 duizend studenten. Hoe worden die studenten gehuisvest de komende jaren en wat heeft dat voor gevolgen voor de leefbaarheid van de stad?
Pointer pop-up: onzeker wonen in Delft, verkamering
Pointer pop-up
Pointer pop-up (KRO-NCRV) strijkt een maand neer in een gemeente om samen met bewoners en deskundigen onderzoek te doen naar kwesties die spelen in de regio waarvan de bewoners vinden dat deze zouden moeten worden onderzocht. Zie Pointer pop-up.
foto: Pointer