Omroepdirecteuren: 'De NPO bemoeit zich te veel met de inhoud'
- Nieuws
- Omroepdirecteuren: 'De NPO bemoeit zich te veel met de inhoud'
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, leidinggevenden die wegkijken of menen dat dit gedrag er nou eenmaal bij hoort, en dan ook nog het onderzoek naar omstreden financiële producties die tot doel hebben presentatoren meer te laten verdienen dan wettelijk is toegestaan. Er is veel aan de hand bij de NPO. Argos onderzoeksjournalist Nikki van der Westen sprak erover met tien van de dertien omroepdirecteuren, en die zijn van mening dat, ondanks hun wettelijk mandaat, de overkoepelende organisatie van de NPO zich te veel bemoeit met de inhoud.
Video niet beschikbaar
'Een bloedhekel aan omroepen'
"We hebben tien van de dertien omroepdirecteuren over de telefoon gesproken," legt Van der Westen uit, "en iedereen was het ermee eens dat de NPO te veel macht naar zich toe heeft getrokken. In de mediawet staat dat de NPO niet over de inhoud mag gaan, maar dat doen ze in de praktijk wel. Bijvoorbeeld over presentatoren en zelfs over welke kandidaten in een programma aan bod moeten komen."
"Ik heb af en toe het idee dat ze een bloedhekel hebben aan omroepen, omdat ze liever zelf aan het stuur zouden willen zitten," vertelt een van de omroepdirecteuren aan Van der Westen. Een andere omroepdirecteur vertelt dat de het vorige bestuur "wild is geworden" in hun missie om de NPO als merk te verkopen en daarmee de omroepen meer op de achtergrond te zetten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Black box
Bart Barnas, mediadirecteur bij AVROTROS, vertelt in de uitzending van Argos dat het nog te vaak onduidelijk is waar de NPO wel en niet over gaat. "Tot voor kort stond in de mediawet dat de NPO coördinerend was, en dat is anders dan hoe het er nu in staat. Daar staat nu dat de NPO 'sturend' is."
Daarnaast is volgens journalist Kim van Keken, die deze week in Vrij Nederland schreef over de betrokkenheid van Jeroen Pauw en Frans Klein bij de totstandkoming van Op 1, dat makers veelal niet weten waar ze aan toe zijn en op welke gronden programmavoorstellen al dan niet worden aangenomen. De invloed van persoonlijk relaties zou daarbij te groot zijn en het proces niet transparant genoeg.
Van Keken: "Het is een soort black box waar je in belandt als je als maker of omroep een programmavoorstel hebt. Er is wel een intekenschema, maar die krijg ik als journalist niet in te zien. Daar kan je op intekenen, maar ik hoor dat er altijd maar een programma is dat daar op intekent – dus daarvóór zijn er al afspraken gemaakt. Er zijn in de wandelgangen allerlei afspraken, en dat is niet transparant."
Luister de hele uitzending van Argos over het omroepbestel, inclusief een interview met oud-NPO-directeur Ton F. van Dijk, hier terug:
Het omroepstelsel dat verdwaalt in zijn eigen complexiteit - Argos
Meer journalistiek speurwerk?
Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.