Ouders en medewerkers doorbreken stilte over massale leegloop basisschool
- Nieuws
- Ouders en medewerkers doorbreken stilte over massale leegloop basisschool
[VPRO] Vlak voor de zomervakantie haalden ouders massaal hun kinderen van de Van Dijckschool in Bilthoven. Betrokkenen bleven angstvallig stil over de redenen van de onvrede. Tot vandaag. In De Sprint een reconstructie door onderzoeksjournalisten Joost Wilgenhof en Meike van Roosmalen.
Onderzoek doen naar de onvrede op de Van Dijckschool is niet makkelijk. Met oud-medewerkers van de school is een ontslagregeling getroffen waarin staat dat beide partijen geen vervelende dingen over elkaar vertellen. Bovendien zijn veel oud-medewerkers bang dat uitspraken in de media aan hen gaan kleven als ze bij een andere school aan de slag willen.
Ook ouders praten niet gemakkelijk. Voor hen is het 't belangrijkst dat er een goede oplossing voor hun kinderen komt. Die oplossing is er nu, want de Van Dijckschool gaat verder onder een andere stichting. Daardoor voelen de ouders zich inmiddels iets vrijer om met de media te praten, maar ze blijven huiverig.
Toch hebben veel ouders en (oud-)medewerkers anoniem iets verteld. In De Sprint op NPO Radio 1 vertelden onderzoeksjournalisten Joost Wilgenhof en Meike van Roosmalen vandaag over hun bevindingen:
In dit artikel staan de belangrijkste feiten op een rij.
Reconstructie: zo ontstond de onvrede
De onvrede begon eigenlijk al in 2005. Sinds dat jaar is de Van Dijckschool niet langer zelfstandig, maar valt deze onder de stichting WereldKidz, die toen nog stichting Rijn- en Heuvelland heette. De Van Dijckschool zou haar eigen identiteit mogen behouden, maar ouders en medewerkers hadden regelmatig het gevoel dat ze zich te veel aan moesten passen aan de wil van de overkoepelende stichting. De Van Dijckschool is een oude school die bekend staat om tradities en om de sterke betrokkenheid van ouders en werknemers.
Bovenop deze toch al gespannen situatie kwam in 2013 financieel mismanagement aan het licht bij WereldKidz. Hierdoor moesten alle scholen van de stichting bezuinigen, waaronder de Van Dijckschool. Directeuren kwamen en gingen, docenten werden overgeplaatst naar andere scholen van de stichting, klassen werden groter. De houding van WereldKidz bij dit alles werd als autoritair ervaren en leidde tot grote onvrede onder ouders en medewerkers.
Ontslag of overplaatsing
De druppel kwam eind 2015, nadat een aantal leerkrachten in een brief aan WereldKidz hun vertrouwen in de schooldirectie hadden opgezegd. Als reactie hierop besloot WereldKidz om de docenten die de brief hadden ondertekend – ongeveer vijftien van de achtien leerkrachten – te ontslaan of over te plaatsen naar een andere school.
Voor veel ouders was de maat toen vol. Afgelopen mei besloten zij om hun kinderen massaal van de Van Dijckschool te halen en in te schrijven bij de nabijgelegen Theresiaschool van de stichting Delta. De Van Dijckschool heeft vanwege de leegloop niet genoeg leerlingen meer en moet daarom sluiten. De Theresiaschool heeft juist te veel leerlingen. Als noodoplossing zal het gebouw van de Van Dijckschool na de zomer daarom als dependance van de Theresiaschool gebruikt worden.
Ook onvrede over andere scholen
De onderzoeksjournalisten van De Sprint hebben signalen ontvangen dat er ook onvrede is op andere scholen die onder deze stichting vallen. De rest van de week gaan zij dit verder onderzoeken. Vrijdag doen ze verslag in De Sportzomer, tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.
In dezelfde uitzending zullen zij ook een uitgebreide reactie van de stichting WereldKidz laten horen. Daarnaast zijn tips en informatie van luisteraars nog altijd van harte welkom. Neem hiervoor contact op met Joost Wilgenhof en Meike van Roosmalen via de e-mail (argos@vpro.nl) of via Twitter (@argosradio1).
De Sprint
Dit onderzoek is onderdeel van De Sprint, een vaste rubriek van De Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee achter deze rubriek is om binnen een week tijd, met behulp van luisteraars, zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde vraag. Op maandag wordt het Sprint-onderzoek aangekondigd, op woensdag volgt een tussenstand, en op vrijdag worden de resultaten gepresenteerd. Luisteren dus: tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.
Eerder Sprint-onderzoek ging over een nieuw document over Srebrenica, over de regels van intensive-careafdelingen en over een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers.