Onderzoek
NOSNTR

Waarom we door schoonmaakmiddelen steeds vaker last hebben van allergieën

foto: Andrea Piacquadio
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we door schoonmaakmiddelen steeds vaker last hebben van allergieën

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat één op de vijf Nederlanders het afgelopen jaar een allergie heeft gehad. En dat aantal blijft stijgen. Monique Gorissen, kinderarts en allergoloog in het Deventer Ziekenhuis, vertelt in Nieuws en Co dat dit waarschijnlijk komt door agressieve stoffen in onze schoonmaakmiddelen.

Video niet beschikbaar

Gorissen is in 2015 opgeleid tot allergeloog. "In de leerboeken stond toen dat allergieën zich met name ontwikkelen in de basisschoolleeftijd", vertelt ze. In de praktijk ziet ze iets anders: "Kinderen van 2-3 jaar oud ontwikkelen al forse allergieën. Dat schuift dus op ten opzichte van 10 jaar geleden."

Droge huid

Wetenschappers zijn al decennia op zoek naar verklaringen voor deze toename. Volgens Gorissen is de barrièrehypothese het meest sluitend. Die theorie stelt dat we door een droge huid steeds vatbaarder worden voor allergieën. "Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en is gericht op dingen buiten houden. In de afgelopen jaren is onze huid steeds droger geworden en zien we ook steeds vaker eczeem in de eerste paar jaar."

Schoonmaakmiddelen

Deze droge huid ontstaat volgens Gorissen door stoffen die verwerkt zitten schoonmaakmiddelen, zoals waspoeder, bleekmiddel of vaatwastabletten. "Die stoffen bruisen de vlekken van je borden of uit je kleding, maar blijven altijd een beetje zitten. Vervolgens bruist dat ook op je huid naar binnen en tast dat de huid aan", legt ze uit.

Schoonmaakproducten worden volgens Gorissen steeds beter, doordat er steeds agressievere stoffen in worden verwerkt. "Toen ik vroeger de kleding van mijn kinderen waste gingen echt niet alle vlekken er uit. Dat is tegenwoordig veel beter. We zijn tevreden over de wasmiddelen en over dat we onze borden nauwelijks meer hoeven af te spoelen, maar je kan je ook afvragen of dat wel prettig is voor onszelf."

Oplossingen

Er bestaat eenvoudige medicatie en immuuntherapie om de klachten van een allergie te verminderen, maar over het algemeen kom je lastig van een allergie af. Gorissen en haar collega's zijn daarom bezig met geven van voorlichtingen over het goed verzorgen van de huid. Ze raadt mensen met een gevoelige huid of jonge kinderen aan om parfumvrij en weinig waspoeder te gebruiken en met veel water te spoelen.

Voor een meer structurele oplossing vinden er op Europees niveau gesprekken plaats met de schoonmaakmiddelenindustrie. Maar dat is nog niet zo makkelijk. "Telkens worden er nieuwe middelen ontdekt, en dan moeten we nog maar zien wat daarvan het effect op de huid is. Bovendien willen we ook schone kleding, lekker ruiken en liever niet afwassen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie