CZ gaat omstreden vitamine B12-klinieken onderzoeken
- Nieuws
- CZ gaat omstreden vitamine B12-klinieken onderzoeken
Zorgverzekeraar CZ kondigt naar aanleiding van vragen van Pointer (KRO-NCRV) een onderzoek aan naar de werkwijze van B12-klinieken. De zorgverzekeraar twijfelt of consulten van de B12-klinieken in Nederland nog wel vergoed moeten worden. Vorig jaar werden er zo’n 1.000 declaraties ingediend bij de verzekeraar.
Vitamine B12, de oplossing voor al uw problemen
Voor een B12-tekort naar de kliniek
In Nederland kun je terecht bij het B12 Institute in Rotterdam of bij de B12 Kliniek in Amsterdam en Barendrecht, voor een behandeling tegen vitamine B12-tekort. Maar hun werkwijze is omstreden, ontdekte Pointer. “Die kent geen wetenschappelijke grondslag, we weten niet of hun behandelmethodes werken of niet” zegt Henk Blom, Laboratoriumspecialist Klinische Genetica bij het Erasmus MC.
De B12 kliniek stelt diagnoses op basis van klachten in plaats van op bloedonderzoek, terwijl dat laatste de wetenschappelijke standaard is. Ook bij het B12 Institute in Rotterdam gaat het mis, want daar hanteren ze bloedwaarden om een tekort vast te stellen die veel ruimer zijn dan de standaarden die het Nederlandse Huisartsen Genootschap (de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen) gebruikt.
Volgens Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voldoet die werkwijze aan “alle criteria die wij bij de vereniging gebruiken voor kwakzalverij”. Hij vindt dat de klinieken dicht moeten: “Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand.”
Tabletten helpen net zo goed
Ook is de manier waarop de klinieken hun patiënten behandelen omstreden. In bijna alle gevallen is een tekort namelijk goed te behandelen met B12-tabletjes die te koop zijn bij de supermarkt of bij de drogist. De klinieken zweren echter bij injecties omdat dit volgens hen beter zouden werken bij een tekort. Maar volgens de huisartsen, werken tabletten net zo goed als injecties.
Kwakzalverij?
Internist Hajo Auwerda van de B12 Kliniek in Amsterdam heeft aan Pointer laten weten dat het klopt dat het niet wetenschappelijk is wat hij doet, maar gelooft wel in de effectiviteit van zijn behandelingen: “Ik heb een onderzoek gedaan onder mijn patiënten en daaruit blijkt dat 85% een betere kwaliteit van leven heeft gekregen na behandelingen bij mij.”
Het B12 Institute ontkent dat het niet wetenschappelijk te werk gaat en vindt het een kwalijke zaak dat het in media-uitingen verward wordt met de B12 Kliniek.
Andere zorgverzekeraars gingen CZ al voor. In 2018 stopte het Zilveren Kruis met het vergoeden van de consulten bij de B12 Kliniek. Zorgverzekeraar ASR vergoedt de consulten van beide klinieken sinds begin vorig jaar niet meer.
Luister zondag Pointer: Vitamine B12, de oplossing voor al uw problemen
Pointer Radio
Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.
Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere donderdag om 20:25 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.