Hoeveel kost het om de Mount Everest te beklimmen?
- Nieuws
- Hoeveel kost het om de Mount Everest te beklimmen?
Bij Pauw meldde Mount Everest-beklimmer Daphne de Jong dat het beklimmen van die berg haar 100 duizend euro kostte. Maar dat lijkt wel erg veel geld voor die beklimming. Hoeveel kost het om de top van de wereld te halen? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.
Video niet beschikbaar
"Ik had dat er absoluut voor over", zei De Jong over het geld dat ze uitgaf voor haar tocht naar de top van de hoogste berg ter wereld.
3 keer klimmen voor een ton
Om maar met de deur in huis te vallen: de berg die een aantal dagen terug nog last had van fikse filevorming, is voor 100 duizend euro wel 3 keer te beklimmen. Nog altijd een hoop geld, 30 duizend euro, maar bij lange na geen ton.
Maar waar betaal je al dat geld voor? Allereerst aan een vergunning. Om te mogen klimmen ben je zo al duizenden euro's kwijt. Ook voor de reis zelf, en de kosten voor sherpa's (lokale berggidsen) moet je flink in de buidel tasten. Daarnaast heb je nog de reiskosten om in Nepal te komen en zijn er altijd onvoorziene extra kosten.
All-inclusive naar de top
Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging zag de uitzending van Pauw en begreep wel hoe De Jong op een ton uitkwam voor haar beklimming. Ze boekte bij een Amerikaanse organisatie die de hoofdprijs vraagt, maar dan krijg je wel een soort all-inclusive reis richting de top van de Everest. "Je krijgt al relatief laag zuurstof, een persoonlijke sherpa en een eigen tent. Daarnaast zijn de verzekeringen in de Verenigde Staten duurder."
Van Rooijen vult nog aan: "Dat zijn echt de uitzonderingen hoor. Je wordt bij wijze van spreken via een kabelbaantje omhoog getrokken". De conclusie is dan ook: de reis van Daphne de Jong heeft haar een ton gekost. Maar een gemiddelde klimmer hoeft niet dat hoge bedrag te betalen om boven te komen. Je kunt voor veel minder geld ook prima omhoog klimmen.
Feit of Fictie: Mount Everest beklimmen kost 100.000 euro
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.