dr. Hertzberger: 'Géén van de vaccins heeft De Grote Test al doorstaan'
- Nieuws
- dr. Hertzberger: 'Géén van de vaccins heeft De Grote Test al doorstaan'
Lente 2021, de tijd van het jaar wanneer uw mouw kan worden opgestroopt en die spuit er eindelijk in kan. Met daarin het langverwachte Covid-19-vaccin. Maar wie stopt het in de spuit, en wat kunnen we er precies van verwachten? Microbioloog dr. Rosanne Hertzberger verdiepte zich in de materie en geeft uitleg aan dr Kelder in Jortcast #258.
#258 - Vaccinonderzoek: dr. Hertzberger schept overzicht - De Jortcast
"We zullen pas beschermd zijn als we een vaccin hebben. […] De eerste testresultaten zijn bemoedigend. Als alles meezit, hopen we in de eerste maanden van 2021 die vaccins te kunnen ontvangen", sprak minister De Jonge op de persconferentie jongstleden.
"Ik deel zijn hoop”, zegt dr. Hertzberger, "in ieder geval de verwachting dat vaccinatie een gamechanger in de coronacrisis. Alleen géén van de vaccins die in ontwikkeling zijn, zo’n 180 in totaal, heeft vooralsnog de grote test doorstaan."
De grote test
Met 'die grote test' doelt Hertzberger op het fase-III-onderzoek. "Daar wachten we op." Normaliter heeft een vaccin tien tot vijftien jaar ontwikkeltijd nodig. Er zijn allerlei redenen waarom het nu veel sneller kan. Zo is er een nieuw soort technologie waar veel vaccinontwikkelaars op dit moment gebruik van maken. In Oxford; in de VS; in Rusland; in China en ook in Leiden: ze maken allen gebruik van een nieuw soort technologie waarmee je veel sneller en vaccin kan ontwikkelen: een technologie die werkt met een zogeheten virale vector.
"Vaccineren is altijd een besmetting nabootsen zonder dat iemand ziek wordt, maar wel dat ie immuungeheugen opslaat. Deze vectorvaccins maken gebruik van een adenovirus dat genetisch wordt aangepast zodat het een stukje van het coronavirus in zich krijgt", legt Hertzberger uit.
Besmettingen
Nu rest ons nog het fase-III-onderzoek, dus, waar de werkzaamheid van het vaccin klinisch getest wordt. Daarvoor is echter van wezenlijk belang dat er besmette proefpersonen deelnemen aan het onderzoek. "Oxford en Leiden hebben trouwens een interessant probleem, want er zijn nauwelijks besmettingen. Dat geldt ook voor China", zegt Hertzberger. "Dat is gelijk ook het voordeel van Amerika. Zij hebben een vaccin van Moderna, en die zeggen dat ze komende maand klaar zijn met het fase-III-onderzoek." Aan besmettingen is er in de VS nog geen gebrek.
Wie maakt er de meeste kans en wat kunnen we van een toekomstig vaccin verwachten? In Jortcast #258 schept microbioloog dr. Rosanne Hertzberger overzicht in de race om het vaccin.
Video niet beschikbaar
Rosanne Hertzberger
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.