Onderzoek

Massale leegloop bij basisschool Bilthoven: wat is er aan de hand?

foto: Regio TV De Biltfoto: Regio TV De Bilt
  1. Nieuwschevron right
  2. Massale leegloop bij basisschool Bilthoven: wat is er aan de hand?

[VPRO] Een openbare basisschool in het Utrechtse villadorp Bilthoven moet sluiten, nadat ouders van leerlingen de school massaal de rug hebben toegekeerd. De onderzoeksjournalisten van De Sprint proberen deze week uit te zoeken wat de leegloop verklaart. Misschien kun jij ze helpen?

Ouders die massaal besluiten om hun kind van school te halen. Dat gebeurt niet zomaar, zou je denken. Toch lees je in de berichtgeving over de leegloop vrijwel niets over de oorzaken. Bronnen durven alleen anoniem te reageren. Wat is er aan de hand?

De belangrijkste feiten op een rij

Het gaat om de Van Dijckschool van de stichting WereldKidz. Afgelopen mei werd bekend dat 175 van de 195 ouders besloten hebben om hun kinderen van deze school te halen. Na de zomervakantie staan zij ingeschreven bij de nabijgelegen Theresiaschool van de stichting Delta.

De Van Dijckschool heeft vanwege de leegloop niet genoeg leerlingen meer en moet sluiten. De Theresiaschool heeft nu juist te veel leerlingen. Als noodoplossing zal het gebouw van de Van Dijckschool na de zomer als dependance van de Theresiaschool gebruikt worden.

Een conflict tussen docenten en de directie van de school en de stichting WereldKidz wordt in de berichtgeving genoemd als mogelijke oorzaak voor de leegloop van de school. Volgens anonieme bronnen zou er onvrede zijn onder ouders over het gedwongen overplaatsen van bepaalde leerkrachten, die kritisch waren over het bestuur. De moeder in de onderstaande video voegt daaraan toe dat docenten "veel te soft voor de kinderen" waren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwijgcontracten en financiële problemen

Het is echter moeilijk om een goed beeld te krijgen. Bestuurders willen niet praten. En de onderzoekers van De Sprint hebben signalen ontvangen, dat de overgeplaatste docenten zwijgcontracten hebben ondertekend.

Mogelijk bestaat er een verband tussen de onvrede bij de ouders en financiële problemen bij WereldKidz. In een paar jaar tijd heeft deze stichting vier miljoen euro verbruikt. Volgens een rapport van de Onderwijsinspectie uit 2014 komt dit niet door fraude, maar wél door wanbeleid. Na dit financiële debacle moest de stichting WereldKidz flink bezuinigen en dat heeft gevolgen gehad voor alle scholen binnen de stichting.

Er zijn dan ook signalen dat de onvrede zich niet beperkt tot de Van Dijckschool. In totaal zijn 22 scholen op de Utrechtse Heuvelrug aangesloten bij de stichting WereldKidz. Ook op andere locaties zouden de afgelopen jaren verschillende directeuren vertrokken zijn, en niet altijd vrijwillig.

Oproep: weet jij meer?

Onderzoeksjournalisten Meike van Roosmalen en Joost Wilgenhof proberen deze week meer duidelijkheid te krijgen over de leegloop bij de Van Dijckschool en de situatie bij WereldKidz in het algemeen. Maar dit kunnen zij niet alleen. Heb jij misschien meer informatie, die je al dan niet anoniem met de onderzoekers wil delen? Neem dan contact op via de e-mail (argos@vpro.nl) of via Twitter (@Argosradio1).

Het Utrechtse scholenonderzoek is onderdeel van De Sprint, een vaste rubriek van De Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee achter deze rubriek is om binnen een week tijd, met behulp van luisteraars, zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde vraag. Op maandag wordt het Sprint-onderzoek aangekondigd, op woensdag volgt een tussenstand, en op vrijdag worden de resultaten gepresenteerd. Luisteren dus: tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

Eerder Sprint-onderzoek ging over een nieuw document over Srebrenica, over de regels van intensive-careafdelingen en over een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers.

Ster advertentie
Ster advertentie