'Praat met je kind, ook nog als ze 20 jaar zijn of ouder'
- Nieuws
- 'Praat met je kind, ook nog als ze 20 jaar zijn of ouder'
Hoogleraar Neuropsychologie Jelle Jolles vertelt in Kunststof over de misvattingen over het tienerbrein. "Hersenen rijpen nog tot ver na je twintigste jaar."
Jolles is oprichter van het Centrum Brein en Leren en richt zich vooral op de relatie tussen leren, brein en ontplooiing bij kinderen, tieners en jong volwassenen. En een belangrijk doel is om het onderwijs en de opvoeding te laten profiteren van de inzichten die zijn verkregen. Hij doet er dus ook alles aan om de wetenschap in contact te brengen met de praktijk. Zijn boek Het tienerbrein uit 2016 werd een bestseller en nu is er een nieuw boek: Leer je kind kennen.
Video niet beschikbaar
Rookbommen
Zelf heeft Jolles tijdens zijn adolescentie vele uren doorgebracht met het maken van rookbommen. Jolles: "Je neemt wat kaliumchloraat en wat suiker en dan moet je vooral heel voorzichtig zijn. Dat wist ik toen nog niet. Ik begon daarmee toen ik 15,16 jaar was. Ik ging met mijn brommertje - bij elkaar verdiend met het bezorgen van de Telegraaf - alle apotheken in Den Haag af om de bestanddelen bij elkaar te krijgen. Ik maakte rookbommen, vuurpijlen, allerlei experimenten. Bij de meeste apotheken werd ik weggestuurd. En er ging wel eens wat mis bij mijn experimenten. Tot er op een dag brand was bij Jolles."
Verkeerde studiekeuze
"Het was pure nieuwsgierigheid, en je wordt pas voorzichtiger als je feedback krijgt van politie. Op een gegeven moment schrik je en zie je pas wat er mis kan gaan. Ik neem mezelf vaak als voorbeeld voor dit inzicht, het nut en de noodzaak van experimenteren. De dingen die je buiten school leert zijn minstens zo belangrijk. Na deze rookbommen ging ik scheikunde studeren, maar eigenlijk was dat de verkeerde keuze. Ik had angst voor bloed en daarom heb ik de keuze voor geneeskunde laten schieten. Op die leeftijd overzie je je keuzes nog niet echt."
Als een rups
"Als ouders is het zaak steun en sturing te blijven geven. Ook al zijn kinderen 18+ en voor de wet volwassen. Onderzoek heeft uitgewezen dat hersenen tot ver na je 20e nog rijpen, tot 25 jaar of nog langer. Dus praat met je kind, niet alleen op hun 14e jaar, maar ook nog als ze 20 zijn of ouder. Je rol als manager mag je wel laten schieten, maar blijf wel coachen en een mentor zijn. Emotionele problemen aandacht geven. Eigenlijk zou je al met kinderen in gesprek moeten gaan als ze 8 zijn. En ze dan op een open manier tegemoet treden. Een kind is als een rups en een 15-jarige moet je nog niet de regie over zijn eigen leven geven."
De tegel van Jelle Jolles: 'Een traag groeiende boom kan ook de hoogste van het bos worden.'