Pleidooi voor campagne anti-anabolengebruik: 'Het maakt uiteindelijk je lichaam kapot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pleidooi voor campagne anti-anabolengebruik: 'Het maakt uiteindelijk je lichaam kapot'

Het Nederlandse Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ziet een lichte toename in het aantal gezondheidsklachten na gebruik van anabolen steroïden. Daarom pleiten hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers en CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik bij Het Misdaadbureau om de gevolgen van het gebruik ervan meer onder de aandacht te brengen.

Video niet beschikbaar

Het aantal gezondheidsmeldingen is het afgelopen jaar - in vergelijking met de jaren ervoor (negen tot vijftien) - bijna verdubbeld naar 24. Wat betreft de gezondheidsklachten gaat het om mensen die in één keer teveel anabolen hebben ingenomen of geïnjecteerd. Of personen die ernstige klachten ontwikkelden bij chronisch gebruik van anabolen. "Het is een lastig probleem, want het gebruik ervan is niet strafbaar", zegt Olfers.

Olfers pleit voor een campagne om anabolengebruik te verminderen door "mensen eerlijk voor te lichten wat de bijwerkingen zijn, wat het is en hoe je je lichaam uiteindelijk kapot maakt". Dat moet veel nadrukkelijker onder de aandacht gebracht worden, vindt Olfers.

Drempel wordt steeds lager

Kuik sluit zich bij de woorden van Olfers aan en pleit voor de start van een anti-anabolencampagne. "Wij hebben een probleem met de normalisatie van pillen in je lijf stoppen zonder te weten wat erin zit", zegt Kuik. "De drempel om dit soort middelen te gebruiken wordt steeds lager", stelt de CDA'er.

Schoonheidsideaal

In bijvoorbeeld de sportwereld is er wetgeving ontwikkeld rondom dopinggebruik. Sporters die de wet overtreden en doping gebruiken kun je vervolgens sanctioneren of schorsen. Als het gaat om het schoonheidsideaal wordt het een veel lastiger verhaal, concludeert Olfers.

Een gebruiker van anabolen, doping of steroïden valt dus niet onder een bepaalde regelgeving. Daarom is Olfers er voorstander van meer aandacht te geven aan preventie of door een stokje te steken voor de handel van deze producten. "Maar dat wordt heel lastig. Er valt hier nog een wereld in te winnen."

De productie en het verhandelen van anabolen is overigens wel strafbaar. Veel dopingmiddelen zijn medicijnen en vallen derhalve onder Geneesmiddelenwet. Wie zich schuldig maakt aan de anabolenhandel kan een celstraf van maximaal zes jaar opgelegd krijgen.

#5 - Het Misdaadbureau: 'Ik nam de illegale handel van mijn nicht over' (S02) - Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie