Slaapcursus is ideaal voor werkgevers
- Nieuws
- Slaapcursus is ideaal voor werkgevers
We zijn productiever, creatiever en minder vaak ziek als we genoeg slapen. Heel interessant voor werkgevers, daarom bieden steeds meer werkgevers slaapcursussen aan. Maar is het wel ethisch verantwoord als je baas zich bemoeit met jouw slaapritme?
Werknemers moeten op slaapcursus
Video niet beschikbaar
Slaapexpert Els van der Helm vindt het een goede zaak dat steeds meer werkgevers bewust raken van het belang van een goede nachtrust. "Werkgevers zien steeds meer in dat, uitgeruste medewerkers veel productiever, creatiever en gelukkiger zijn en dat ze als werkgever daarin een rol kunnen spelen", zegt Van der Helm in Nieuwsweekend.
1 op de 4 heeft slaapproblemen
Kunstlicht, koffie, alcohol en stress zijn de grote boosdoeners voor een verstoord slaapritme. In 2018 bracht het CBS naar buiten dat 24 procent van de Nederlanders van boven de 25 jaar last heeft van slaapproblemen. Mensen die een slechte nachtrust hebben zijn vaker ziek en krijgen vaker te maken met een burn-out.
Voor de mentale gezondheid is slaap zeer belangrijk. "Mensen ervaren veel stress en werkgevers weten ook niet hoe ze het kunnen verlagen. Dus een goed punt om te beginnen is de slaap", zegt Van der Helm.
Óók de toplaag
Omdat slaap plaatsvindt in de privésfeer zijn veel mensen in dubio of het wel verantwoord is dat een baas zich ermee bemoeit, daarom moet het probleem vanaf de toplaag aangepakt wordt.
Van der Helm: "Waar je het liefste aan wil werken is een cultuurverandering binnen het bedrijf en dat is natuurlijk niet met één workshop geklaard. Hoe je dat doet is beginnen met de top van het bedrijf en zorgen dat zij het belang er in zien. Zorgen dat zij deze workshops al gevolgd hebben."
Maatwerk
Volgens Van der Helm kun je het probleem als je dat op het werk bespreekbaar maakt beter aanpakken en worden de medewerkers zich ervan bewust dat er überhaupt een probleem is, waardoor de rest ook makkelijker meegaat en je echt iets kunt veranderen. Je hoeft echt niet je privéleven te delen met je collega's en deze workshops zullen ook vrijwillig zijn.
Van der Helm: "Het is maatwerk. Er moet gekeken worden hoe de meest productieve uren van een persoon het beste kan worden ingezet." Zo is het ook aantrekkelijk voor een bedrijf, zonder dat jouw privéleven aangetast wordt.
Biohacken
Grote techbedrijven experimenteren al langer met manieren om optimaal gebruik te maken van je slaap. Een van de termen die vaker wordt gebruikt is biohacking, letterlijk het hacken van je eigen lichaam. In deze video wordt een voorbeeld gegeven van een ondernemer die zich richt op het biohacken van je slaapritme.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens Van der Helm is het belangrijk om hier het gesprek over aan te blijven gaan en om te schakelen naar een belooncultuur in plaats van dat je gestraft wordt als je je rust pakt, "Je kan niet alleen maar de mensen de mogelijkheid bieden om een powernap te doen en dan te denken dat je het hebt opgelost."
Werknemers moeten op slaapcursus
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.