'Zorgen maatregelen voor verminderde weerstand?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
- Nieuws
- 'Zorgen maatregelen voor verminderde weerstand?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk en door viroloog Mark Zwart. Dit is een selectie uit alle vragen.
Verzwakken we niet steeds meer, door zoveel onze handen te ontsmetten? (Astrid)
"Zeep breekt wel het vetlaagje van je handen af, maar het is niet zo dat je daardoor je 'bacterieflora' gelijk verpest", legt Wieger van de Kolk uit.
Zorgen de sociale maatregelen ervoor dat mensen een verlaagde weerstand hebben? (Serge)
"Om immuniteit op te bouwen, moet je in contact komen met ziektekiemen. Er zijn ook wel theorieën over dat in de westerse wereld de hygiëne te ver is doorgeschoten. Maar daar hoef je nu niet bang voor te zijn denk ik, want kinderen zijn altijd buiten blijven spelen."
Ik heb geen milt meer, ben ik daarmee een risicogeval? (Martijn)
"De milt is een belangrijk orgaan dat werkt tegen bacteriële infecties. Maar we hebben hier met een virus te maken. Als je naar het ziekenhuis gaat, zul je wel vaccinaties hebben gekregen. Bijvoorbeeld tegen meningokokken. Mocht je COVID-19 krijgen, kan ik mij wel voorstellen dat je wat antibiotica krijgt uit voorzorg."
Spreekuur woensdag 6 mei (deel 1)
Waar houdt het virus zich 'schuil' als het in de zomer minder voorkomt? (Douwe)
Viroloog Mark Zwart trekt vooral de vergelijking met het 'gewone' griepvirus. "We weten dat Influenza-A tijdens onze zomer op het zuidelijk halfrond heel actief is, en daar veel ziekte veroorzaakt. Wetenschappers hebben aangetoond dat griepvirussen worden uitgewisseld tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Dus het griepvirus doet eigenlijk het omgekeerde van wat trekvogels doen en overwintert in koele gebieden."
Zwart vervolgt: "Het wordt voornamelijk overgedragen door mensen, en de lange reizen die we maken 'helpen' hier dus bij. We weten nog niet precies hoe dit bij COVID-19 gaat verlopen, maar de verwachting is dat het wel overeenkomsten zal vertonen."
Kan ik gewoon in open water zwemmen? (Anneke)
"Zeker", zegt huisarts Wieger van der Kolk. "Het lijkt me juist heel goed om te gaan zwemmen, het lijkt mij een van de manieren waarop je juist veilig kunt werken aan je conditie. Ik vind het wel goed om te zien dat mensen steeds meer gaan denken: wat levert mij plezier op? Kijk hooguit een beetje uit als er iemand hoestend en proestend dichtbij je zwemt. Maar dan kun je vast een andere koers inzetten."
Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15.30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.
Spreekuur woensdag 6 mei (deel 2)
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.