Vaccinatiezorgen en vragen bij tieners

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatiezorgen en vragen bij tieners

Vanaf morgen is het dan zover: ook de tieners van 12 tot 17 jaar kunnen een afspraak maken bij de GGD voor een coronavaccin. Maar staan de tieners wel te popelen? Of leven er daarvoor nog te veel vragen bij hen? In De Nieuws BV is opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve te gast om te vertellen hoe ouders en jongeren daarmee om kunnen gaan.

Video niet beschikbaar

Om even bij het begin te beginnen, hoe wordt er eigenlijk over gedacht dat tieners nu gevaccineerd kunnen worden? "Mijn persoonlijke mening: ik vind het een ingewikkeld verhaal," aldus Neve. "Want we hebben het over de jongere en oudere tieners die gevaccineerd worden. Ik had het fijn gevonden als het niet hoefde, maar tegelijkertijd snap ik wel dat het nodig is. Wat uiteindelijk de doorslag geeft: dat we met elkaar, mét onze tieners vanaf 12 jaar dus, hier samen over kunnen praten en hen de keuze geven wat zij willen."

Twijfels

Hoewel het door een groep als iets goed gezien wordt, zijn er ook groepen waar nog twijfels en vragen over de vaccins zijn. Hoe zit dat bij de jongeren? "Ook zij hebben vragen, maar wel op een andere manier," vertelt Neve. "Zij gaan er ook anders mee om. Zij hebben niet altijd de angst voor het vaccin en voor corona meegekregen vanuit huis. Dat maakt dit verhaal dan ook ingewikkeld. Wij zijn ook niet meer de enige bron van informatie voor de kinderen als ouders, maar nu bijvoorbeeld ook de scholen."

Maar waar schuilen die twijfels dan precies in bij de jongeren? "Wat ik voornamelijk terug hoor is ‘wat betekent het vaccin voor mij?’ En dan vooral de lange termijn gevolgen," zegt Neve. "Er zijn ouders die er ook sceptisch over zijn, maar ook veel niet. Mijn oproep en advies is ook echt: praat met ze."

Ga in gesprek

En hoe je dat dan het beste doet, is door niet je eigen mening op te leggen. "Ik vind het allerbelangrijkste bij alles en vooral tijdens gesprekken met kinderen dat je met ze in gesprek gaat," benadrukt Neve. "Vraag aan hen: hoe kijk je ernaar? Hoe sta jij erin? Waar zitten je twijfels? Hoe kijken je vriendjes ernaar? Dat zijn vragen die je kunt stellen om het gesprek aan te gaan."

En zo kom je ook te weten waar ze precies tegenaan lopen vertelt Neve: "Ik sprak een jongen die zei ‘ik wil het zeker niet!’ en toen ik vroeg waarom niet, zei hij dat hij prikken eng vond. Dat is weer een hele andere soort angst en gesprek wat je kunt voeren."

Tips voor jongeren

Hoewel het tot nu toe vooral klinkt hoe je als ouder het kunt doen, zijn er ook tips van Neve voor de jongeren: "Ga op zoek naar de antwoorden op je vragen. Het kan bij je ouders, maar ook bij bijvoorbeeld leerkrachten." Neve is zelf ook ouder van een kind van 12 jaar, zelf heeft zij ook het gesprek moeten voeren en daardoor weet ze hoe het is. "Ik heb nooit getwijfeld over het vaccin. Maar nu mijn zoon ook opeens kan, begint er toch een ander gevoel bij mij te spelen. Dat moeten we zeker ook niet terzijde leggen, het gevoel van de ouders."

Wat echt dé beste manier is? "Help ze met het vinden van de feiten en begeleid ze bij hun overwegingen, maar laat ze daarna hun eigen besluit nemen. Dat kunnen ze."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie