In 2020 eerste kind van draagmoeder voor homostel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2020 eerste kind van draagmoeder voor homostel?

Een van de opties voor homostellen om een kind te krijgen is via een draagmoeder. Dit jaar is ivf-draagmoederschap voor homostellen voor het eerst mogelijk in Nederland. Marieke Schoonenberg van kliniek Nij Geertgen hoopt dat het eerste kindje op deze wijze in 2020 wordt geboren.

"Je ziet soms dat bij homokoppels de zus gevraagd wordt om eiceldonor te zijn, en dat het sperma van een van de partners wordt gebruikt." Op die wijze is er toch een DNA-verband met de vaders. "De zus zal dan vaak niet de draagmoeder zijn, omdat die dat toch moeilijker vindt emotioneel gezien." En dus is de draagmoeder een ander persoon dan de eiceldonor.

Wensouder aan het woord

Zo'n zelfde constructie heeft ook de wensvader die in de uitzending van Spraakmakers aan de telefoon is. Zonder naam, want het hele proces is nog geheim voor familie en vrienden. "Zodat ik net als mijn broer en zus ineens aan de keukentafel kan zitten met een verassing."

In deze situatie wil de zus de eicel doneren, waardoor het sperma van de partner van de wensvader moet zijn. Zijn schoonzus, de vriendin van zijn broer, zal de draagmoeder zijn.

Deze wensvader was er al jong over uit dat hij kinderen wilde. "Toen heeft mijn zus al gezegd, ik wil die eicel wel doneren." Twee jaar geleden onderzocht hij met zijn man hoe het zat met kinderen krijgen. Toen zijn broer en schoonzus hen mee uit eten namen, viel alles op zijn plek.

"Zij had dat aangehoord en zei: wat een gedoe, wat een geld, wat een moeite. Ik heb al twee kinderen op de wereld gezet. De laatste weken zijn een beetje balen, maar de rest is goed te doen. Het is sowieso veel makkelijker dan al die trajecten waar jullie het over hebben, dus ik doe het wel."

Medische, juridische en psychologische 'keuring'

Voordat er een kindje is gaan alle betrokkenen – de wensouders, eiceldonor, draagmoeder en partner van de draagmoeder – door verschillende stappen. De eerste is de medische, waarbij de noodzaak voor de behandeling wordt vastgesteld. In het geval van een homokoppel is die evident, legt Schoonenberg uit.

Daarna volgen nog een juridische en psychologische stap. In die laatste speelt vooral de partner van de draagmoeder een belangrijke rol. Schoonenberg: "Die draagt wel niet zelf, maar die draagt het toch ook. De last, het plezier, de wens of de druk. Kunnen we dit leveren voor de wensouders die dit willen. Dat zijn allemaal aspecten die je van tevoren wil bespreken."

Ballotagecommissie

De wensvader heeft de medische keuring al achter de rug en nu volgt de psychologische. Voor hem voelt dat als de raarste. "Er zijn ook mensen die je op straat ziet dat je denk: dat jij kinderen mag krijgen. Ik moet vervolgens bij een ballotagecommissie langs." Hij verwacht overigens geen problemen. "We zijn hele normale mensen."

Marieke Schoonenberg over nieuwe vormen draagmoederschap

Ster advertentie
Ster advertentie