Seoul: gaming-hoofdstad van de wereld
- Nieuws
- Seoul: gaming-hoofdstad van de wereld
[KRO-NCRV] Gaming-hoofdstad van de wereld, zo wordt Seoul wel genoemd. De online-spelletjes-spelers zijn daar sterren zoals hier voetballers dat zijn. In hartje Seoul kan je zelfs naar het e-sport stadion om te kijken naar online-gamen. Verslaggever Maarten Bleumers ging op pad met zo'n professioneel gamer.
Over leven in de stad
In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Maarten Bleumers in Seoul, Zuid-Korea.
De 22-jarige Young-Jae Kwon zit achter een computerscherm. Zijn toetsenbord heeft blauw verlichte toetsen. Naast hem zitten zijn vier teamgenoten, ook achter een scherm. Daarop het spel League of Legends, een online game. Het team zit in de kelder van een hotel, zonder ramen. Onder toeziend oog van twee coaches met opschrijfboekjes. Soms worden spelmomenten teruggespoeld en geanalyseerd. De volgende avond zal er in het E-sportstadion in Seoul, waar 500 mensen in kunnen, een wedstrijd zijn tegen het team Samsung.
Young-Jae Kwon, Professioneel Gamer
Kwon: "In het spel League of Legends ben ik een 'helper'. Alle teamleden hebben een functie. Ik ben nu twee jaar professioneel gamer bij dit team Ever8 Winners. Ever8 is de sponsor. Het is een hotel waar we ook wonen en leven."
"Het begon als hobby. In Zuid-Korea zijn meer dan 20.000 'PC-Bangs', een soort internetcafés alleen om te gamen. Voor ongeveer een dollar per uur kun je daar spelen. Schoolkinderen brengen er soms meer dan vijf uur per dag door. Er zijn verhalen over mensen die zoveel uur speelden dat ze er aan uitputting gestorven zijn. Na een tijdje in een amateurteam gespeeld te hebben, kreeg ik het aanbod om professional te worden."
"Onze wedstrijden tegen andere teams worden live uitgezonden door een Zuid-Koreaanse zender, en door een Amerikaanse zender online gezet. Uiteindelijk kijken er wel zo’n 40.000 mensen naar de wedstrijden. De druk is groot."
"Ik train ongeveer 14 uur per dag. Daarnaast eet ik en slaap ik. Om mijn hoofd leeg te maken ga ik af en toe sporten in de gym naast de trainingsruimte, ook in de kelder van het hotel. Het voelt als een marathon waar geen einde aan komt. Je blijft maar rennen en rennen, erg vermoeiend."
"Ik verdien zo’n 43.000 dollar per jaar. Daar ben ik blij mee. Een voorbeeld voor mij is Faker, een populaire speler. Die verdient wel 2 miljoen per jaar. Hij is een echte ster in Zuid-Korea, vergelijk het maar met voetballer Lionel Messi. In Amerika zit het grote geld maar niet de beste spelers. Dus die worden in Zuid-Korea gekocht. Ik weet niet hoe ver ik het kan brengen, nu ben ik nog niet tevreden met mijn spel."
Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en luister of kijk hier de reportage.