Drillrap: muzikale uitlaatklep of verheerlijking van geweld?
- Nieuws
- Drillrap: muzikale uitlaatklep of verheerlijking van geweld?
Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Drillrap is een muziekgenre dat steeds vaker in verband wordt gebracht met geweld op straat. Journalisten Monica Lam en Karlijn Saris doken in de wereld van drillrap en maakten de podcast Het Drill Rap Dossier voor Omroep West. Wat drijft jongeren richting drillrap, en hoe groot is de invloed van de muziek op hun gedrag?
Drillrap en straatgeweld
De afgelopen jaren is drillrap steeds prominenter in het nieuws gekomen. Jongeren dreigen elkaar in songteksten neer te steken en rivaliserende groepen dagen elkaar uit, wat geregeld leidt tot confrontaties op straat. Volgens Monica en Karlijn versterkt drillrap bestaande spanningen. "Je ziet een wisselwerking tussen wat in het echte leven gebeurt en de muziek. Dreigementen worden over en weer geuit, maar het ding is dat je het moeilijk kunt zeggen zonder het waar te maken. Want dat staat dan voor laf zijn", zegt Karlijn.
Een voorbeeld hiervan is het incident waarbij een veertienjarige jongen werd opgejaagd door zeven andere jongeren van een rivaliserende groep. De jongen raakte ernstig gewond, maar doordat een automobilist kon ingrijpen, werd erger voorkomen. Dezelfde avond volgde er nog een wraakactie van de groep van de veertienjarige jongen. Bij deze wraakactie kwam een jongen om het leven.
Kwetsbare jongeren
Deskundigen waarschuwen ervoor drillrap niet te snel als hoofdoorzaak van het geweld te zien. "Jeugdcriminaliteit op straat is van alle tijden. Bij drillrap komt het eigenlijk samen", legt Karlijn uit. "Deze jongeren zijn al veel op straat, komen al uit een omgeving met weinig kansen en zijn kwetsbaar. Ook als je de muziek weghaalt, zullen veel van deze jongeren nog kwetsbaar blijven voor allerlei kleine, maar ook grote, criminele vergrijpen."
Een van de jongeren die Monica en Karlijn spraken voor de podcast is Kian. Van kinds af aan heeft hij nooit een stabiel thuis gehad en verhuisde hij van de ene zorginstelling naar de andere. "Dat heeft ook geresulteerd in vertrouwens- en agressieproblemen. Hij heeft hier veel hulp voor gehad en op een gegeven moment heeft hij ook drie nummers gemaakt om die agressie te kunnen uiten. Voor hem was het echt zijn uitlaatklep", zegt Monica.
Hoewel het hem hielp, wilde Kian uit de drillrapscene stappen. Dat was ook zijn reden om het gesprek met Monica en Karlijn aan te gaan over drillrap. "Hij wilde dat verleden achter zich laten. Hij wilde een nieuwe start maken. Hij wilde vooral muzikant zijn en niet meer dat drillen", zegt Karlijn. Dit verlangen naar een nieuwe start zien Monica en Karlijn vaker terug. "Wat wij hebben gezien, is dat het twee kanten op kan gaan. Een deel van de jongeren, als ze een jaar of achttien, negentien, twintig worden, stappen eruit of hebben de wens om eruit te stappen. Voor het andere deel is de verleiding en de kracht van de straat te groot en zakken ze telkens terug."
Bekijk hieronder het hele gesprek:
Video niet beschikbaar
Wil je beter ingelicht zijn?
Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van zaterdag 22 maart 2025. Met mediajournalist Dennis Jansen over het nieuwe programma van Arjen Lubach en Derk Boswijk over de ontwikkelingen op het gebied van Defensie. Journalisten Monica Lam en Karlijn Saris nemen je mee in de wereld van drillrap en Sarah Bakker praat je bij over het werkbezoek van Mona Keijzer in Castricum.
Goed Ingelichte Kring
Goed Ingelichte Kring
In Goed Ingelichte Kring, zet PowNed een panel van vijf prominenten aan tafel om in gesprek te gaan over de actualiteit. De panelleden zijn allen personen met bewezen expertise, die op hun vakgebied een bijzondere prestatie hebben geleverd.
Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.