Malafide loodgieters wassen tonnen euro's wit: 'Mijn huurbaas zei gelijk dat ik zwaar was opgelicht'
- Nieuws
- Malafide loodgieters wassen tonnen euro's wit: 'Mijn huurbaas zei gelijk dat ik zwaar was opgelicht'
Wat begint als een simpel rioolprobleem, eindigt in een financiële nachtmerrie. Malafide loodgieters rekenen woekerprijzen en intimideren hun slachtoffers om te betalen. Jaarlijks krijgen honderden mensen te maken met malafide loodgieters. Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gedeeld met Het Misdaadbureau. Zo zagen zij in 2023 een piek met ongeveer 370 signalen, en in 2024 kwamen er zo’n 300 meldingen binnen. Vorige week maandag stond een familiebedrijf uit Almere voor de rechter. Zij zouden miljoenen euro’s hebben witgewassen en doorgesluisd naar Marokko.
#11 - WC-maffia slaat genadeloos toe: ‘Het begon met een verstopt toilet en eindigde in een nachtmerrie’ (S04) - Het Misdaadbureau
Slachtoffers van malafide loodgieters
Toen Mariska’s wc op een zondag verstopt raakte, wilde ze het probleem zo snel mogelijk opgelost hebben. Via internet vond ze een loodgieter die direct kon komen. Bij aankomst liet hij haar een lijst met prijzen zien en vroeg haar een handtekening te zetten. Na een half uur werk presenteerde hij haar echter een rekening van bijna 3.500 euro, inclusief een buitensporig hoog 'zondagsdiensttarief'. "Ik geloofde het niet helemaal, maar toch ook weer wel. Je denkt dat iemand gewoon zijn werk doet." Toen ze aangaf niet zoveel contant geld te hebben, zei de man dat ze het moest overmaken. "Ik vroeg of ik geen factuur kon krijgen om het later te betalen, maar nee het moest gelijk betaald worden." Vanwege een limiet op haar rekening kon ze niet meer dan 1.500 euro storten. De man stelde voor om samen naar een pinautomaat te rijden, zodat ze de rest in contant geld kon overhandigen. Mariska deed dit ook. "Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met mijn huurbaas en die zei al gelijk dat ik zwaar was opgelicht."
Voor Frank begon het allemaal in 2022 toen zijn buurthuis geteisterd werd door een hardnekkige rioollucht. Via internet vond hij een loodgietersbedrijf genaamd 24/7 Service Loodgieter. Vooraf werd een prijs van 450 euro afgesproken, maar toen de loodgieter klaar was eiste hij opeens 2.700 euro. Toen Frank weigerde te betalen, sloeg de sfeer om. "Ik had meteen door dat het foute boel was en dat het criminelen waren. Ik was zo bang dat er actie ondernomen zou worden. Hij liep ook naar buiten om te bellen met mensen, ik denk die staan hier zo voor mijn deur. Ik heb contact opgenomen met hun callcenter en aangegeven dat ik ben opgelicht en dat zij dat ook wel wisten. Dat werd vervolgens een grote scheldpartij aan de telefoon, uiteindelijk is het gesprek verbroken. Ik heb nog een aangetekende brief en wat mails gestuurd, maar daar heb ik nooit meer wat van gehoord."
Criminele organisatie
Vorige week maandag stond een familiebedrijf uit Almere terecht. De organisatie van zes verdachten stuurde tientallen loodgieters aan die in heel Nederland actief waren. In plaats van zich bezig te houden met het ontstoppen van wc’s, waren ze voornamelijk betrokken bij witwassen en belastingfraude. In de rechtszaal kwamen vooral namen van eenmanszaken naar voren, waaronder ook het bedrijf 24/7 Service Loodgieter dat Frank heeft opgelicht.
Officier van justitie Els Martens vertelt dat de verdachten niet terechtstaan vanwege de individuele gevallen van oplichting, maar omdat de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) een onderzoek is gestart naar grootschalige belastingfraude. "Wat iedereen inmiddels begrijpt uit de verhalen is dat ze veel te veel geld hebben gevraagd aan mensen. Ze hebben uiteindelijk een omzet gehad van zeker 35 miljoen euro, maar ze hebben een deel van wat ze moesten aangeven bij de Belastingdienst niet opgegeven. Het bedrijf beheerde de bankrekeningen van hun onderaannemers en zeiden dat zij ook belastingaangifte voor die mensen zouden doen. Dat maakte dat zij zelf bepaalde hoeveel belasting ze gingen opgeven. Als je dat niet volledig doet, of wat minder aangeeft, dan is dat ook valsheid in geschrifte."
Hoofdverdachte Nourdin T. en zijn vrouw gaven bijvoorbeeld op dat ze in het jaar 2019 163.000 euro hadden verdiend, maar volgens de FIOD gaat het om zeker 1,1 miljoen euro. Martens vertelt over hoe de zaak van Nourdin T. aan het licht is gekomen. "De FIU (Financial Intelligence Unit - Nederland) zag hele rare verschillen op de bankrekeningen en dat is de reden dat het onderzoek is gestart. Uiteindelijk heb je dan natuurlijk ook wel de individuele mensen die zijn opgelicht, maar die zijn hier niet bij betrokken. Puur omdat het er zo ontzettend veel zijn en omdat niet duidelijk is wie door deze mensen zijn opgelicht en op welke manier."
"Wij hopen dat deze strafzaak, als de rechter met de eis meegaat en deze mensen veroordeelt, een sterke zaak biedt voor slachtoffers die naar de kantonrechter gaan. En dan nog – en dat is heel frustrerend – krijgen de meeste mensen hun geld niet terug omdat het weg is," vertelt Martens.
Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.