Minder kankerdiagnoses door corona, maar zeker niet minder kankerpatiënten

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder kankerdiagnoses door corona, maar zeker niet minder kankerpatiënten

In de weken na de uitbraak van corona in Nederland, is er een afname van het aantal kankerdiagnoses. Dat betekent niet dat er daadwerkelijk minder patiënten zijn. "Men is eigenlijk bevreesd om naar de huisarts te gaan met klachten", zegt voorzitter Integraal Kankercentrum Nederland Thijs Merkx in Spraakmakers.

Het aantal diagnoses is ten opzichte van de eerste acht weken van 2020, met 30 procent gedaald. Dat heeft verschillende oorzaken volgens Merkx. De angst naar de huisarts te gaan en corona op te lopen, maar ook een zekere bescheidenheid. "Men ziet hoe druk de zorg het heeft en hoe druk huisartsen zijn met zorg voor geïnfecteerde patiënten."

De daling in diagnoses is het grootst voor huidkanker: een minder snelgroeiende kanker die met name bij een oudere doelgroep voorkomt. Diezelfde groep die nu kwetsbaar is voor corona en daarom mogelijk wegblijft.

Beeldvorming

Merkx sprak een medisch oncoloog die een patiënt had met een extreem verhoogd suikergehalte en gezien moest worden in het ziekenhuis. "Die patiënt zegt, u wilt mij toch niet dood hebben? Ik kom zeker niet naar een ziekenhuis."

Dat is beeldvorming, zegt Merkx. Hij ziet een "enorme transformatie" van ziekenhuizen waarin binnen één gebouw, twee ziekenhuizen zijn ontstaan: een voor corona en een voor de reguliere zorg. "Ik denk dat de patiënten maximaal vertrouwen moeten hebben in hoe dat is uitgericht." De capaciteit om urgente zorg doorgang te laten vinden is er zeker volgens Merkx.

Slachtoffers

Toch worden op dit moment, vanwege verschillende overwegingen, behandelingen uitgesteld wat grote gevolgen kan hebben. "Een kankercel heeft geen last van corona, die groeit rustig door. Hoe langer je de behandeling uitstelt, hoe potentieel groter het kankergezwel groeit. Hoe verder dat is gegroeid, hoe lastiger het te behandelen is. Als je dat doorredeneert, zou dat kunnen betekenen dat het levens gaat kosten."

Stuwmeer aan patiënten

In het Radboud UMC waar gynaecoloog Bertho Nieboer werkzaam is, wordt gekeken hoe de reguliere zorg weer opgestart kan worden. "Als over enige tijd de capaciteit weer op orde is, dan staat iedereen te dringen. De mensen bij oncologie, daarna de mensen die tegen een diagnose aan zitten, de mensen met pijn."

Het duurt nog wel een tijd voordat het gehele 'stuwmeer' is opgelost, denkt Merkx. "Dat kan een jaar tot twee jaar duren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie