Bijna 800 duizend ex-kankerpatiënten krijgen onvoldoende nazorg
- Nieuws
- Bijna 800 duizend ex-kankerpatiënten krijgen onvoldoende nazorg
"Er is een leven vóór, en een leven ná kanker." Frans (63) heeft kanker overwonnen, maar kampt nog steeds met de naweeën van die ziekte. Hij is niet de enige: bijna 800 duizend Nederlanders die kanker overleefden krijgen te weinig nazorg.
"Vaak zeg ik dat het goed met me gaat, maar dat is niet zo", zegt Frans in de vijfdelige reportageserie bij Spraakmakers. Hij had het gevoel dat hij blij mocht zijn dat hij kanker had overwonnen en daarom was er geen ruimte voor sombere gedachten. Hij heeft toch nog veel last van fysieke en psychische klachten. "Ik heb nog nooit zo veel nagedacht over de dood."
Klinisch psycholoog Judith Prins houdt zich bezig met de psychische gevolgen van kanker. "Alles is gericht op overleven als iemand de diagnose kanker krijgt. Als de behandeling klaar is, is iedereen blij, maar dan pas word je geconfronteerd met emotionele problemen." De groep ex-kankerpatiënten zal steeds sneller groeien omdat de kans op overleving van kanker groter wordt.
Financiële schade
Veel ex-kankerpatiënten gaan er financieel op achteruit. "Wij zien dat mensen vaak hun baan verliezen, zeker als iemand een tijdelijk contract heeft. Je ziet ook dat mensen minder moeten gaan werken vanwege vermoeidheid." Dat zegt Corine den Hollander, zij werkt bij nazorgcentrum Intermezzo.
Jongeren zijn vaak heel kwetsbaar omdat ze nog geen (vaste) baan hebben. Zij moeten met een achterstand beginnen. D66-Kamerlid Rens Raemakers heeft dit zelf ervaren. Hij kreeg op zijn 18de kanker. "Ik was toen net klaar met mijn middelbare school, maar heb er toen twee jaar uit gelegen." Hij zou willen dat je een no-risk polis in kan zetten voor ex-kankerpatiënten, daar zou dan een apart potje voor moeten komen. De kosten voor een werkgever om verzuim door te betalen zijn nu nog heel hoog.
Grotere rol huisarts
Veel ex-kankerpatiënten krijgen te maken met psychische klachten. Gespecialiseerde hulp daarbij is in 2012 uit het basispakket geschrapt. Er loopt nu een pilot om behandelingen toch weer te vergoeden voor ex-kankerpatiënten. Raemakers zet zich in voor deze nazorg. "Ik heb erop aangedrongen in de Tweede Kamer om hier meer bekendheid."
"De huisarts zou een centrale rol moeten spelen." Dat zegt Petra Holst, algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland en ex-kankerpatiënt. Op dit moment moeten ex-patiënten zelf op zoek naar hulp, De een komt uit bij een fysiotherapeut, de ander bij een revalidatiecentrum. "De huisarts zou gewoon een check kunnen doen bij een patiënt die uit de acute fase is en vragen wat voor hulp nodig is. In mijn geval is dat niet gebeurd."
Luister hier de reportage van Spraakmakers in vijf delen terug: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5