NPO Radio 1 bij de les: een debat over burn-outs onder studenten
- Nieuws
- NPO Radio 1 bij de les: een debat over burn-outs onder studenten
Kwesties (NTR) trapte ‘NPO Radio 1 bij de les’ af met een opmerkelijk debat over burn-outs onder studenten. Ze staan soms meer dan twee maanden op de wachtlijst voor een eerste intake bij de studentenpsycholoog. En zicht van de onderwijsinstellingen op het aantal burn-outs is er niet. In hoeverre zijn die universiteiten en hogescholen verantwoordelijk voor deze toestand?
Anoniem ‘Sylvia’ (24) kreeg een burn-out. Tijdens de uitzending zondag wil ze daarom ook anoniem blijven, voor het geval dat ze straks wordt gegoogled: “Het geeft bij de werkgever aan dat ik niet tegen drukte kan.”
Een week lang huilde ze bij haar ouders thuis, machteloos en ‘op’. Bij de TU Delft klopte ze aan bij de studentenpsycholoog, maar hulp kwam er niet door de lange wachtlijst. “Twee maanden! Daar kom je eigenlijk alleen er doorheen als je een acuut geval bent.”
De wachtlijst was op een gegeven moment ‘iets langer’ zelfs, bevestigt TU Delft. “In januari hebben we een extra studentenpsycholoog aangenomen”, vertelt Timo Kos, directeur studentenzaken. “De financiering is een issue. Het is lastig dat we studenten moeten doorverwijzen, zeker omdat de wachtlijsten buiten de universiteiten nóg langer zijn. Dat is helemaal tragisch.”
Reacties universiteiten
Kwesties heeft een rondvraag gedaan bij verschillende onderwijsinstellingen:
- Universiteit Utrecht zegt niet te weten hoeveel van hun studenten een burn-out hebben. ''Het is drukker geworden bij de studentenpsycholoog\\, maar dat komt volgens de universiteit onder andere door de groei van het aantal studenten.
- Ook de Vrije Universiteit Amsterdam zegt geen cijfers te hebben, maar benadrukt dat ze zich zorgen maken. Studenten kunnen daar voor 25 euro vijf sessies kopen, daarna worden ze doorverwezen. buiten de instelling.
- De Universiteit van Amsterdam zag ‘geen aanleiding om voor dit onderwerp bij Kwesties te komen’ en uitleg te geven hoe het daar zit.
- De Erasmus Universiteit laat weten geen reactie te kunnen geven vanwege vakantie van de medewerker die daar gespecialiseerd in is.
- En de Radboud Universiteit ziet dat de hoeveelheid uren die studenten aan hun studie besteedt, én aan hun bijbaantje én aan vrijwilligerswerk toeneemt. Radboud belooft er werk van te gaan maken, ‘samen met andere universiteiten’.
Waarschuwing
Sylvia wil dat alle universiteiten en hogescholen nu een waarschuwing uitgeven aan hun studenten door voorlichting. “Er wordt aandacht besteed aan time management en RSI, maar nooit gezegd: stress heeft fysieke gevolgen. Studenten zien stress niet als iets slecht; als je het druk hebt dan doe je het goed.”
Er is nog een ander groot probleem: veel van de gestreste studenten weten niet hóe ze moeten studeren, ziet Jean Marie Molina, docent Studiesucces aan de Hogeschool Rotterdam. “Tachtig procent van de studenten die ik spreek in mijn praktijk, beschikken niet over de competenties, vaardigheden en kennis om hun leven en studie voldoende te organiseren.”
“Als Sylvia wist hoe ze moest plannen, denk ik dat de kans kleiner was geweest dat zij zeventig uur per week bezig was met allerlei dingen.” En daarmee laait de discussie in de bus in Delft weer op.
Bekijk het debat terug via de Facebook-pagina van NTR Kwesties
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.