Coronavaccinatie wordt discussiepunt op de werkvloer: 'Waar ligt die grens?'
- Nieuws
- Coronavaccinatie wordt discussiepunt op de werkvloer: 'Waar ligt die grens?'
Er staan ons flink wat discussies op de werkvloer te wachten over het coronavaccin. "Ik kan me heel goed voorstellen dat werkgevers zich straks ook achter de oren krabben als ze tien mensen op de payroll hebben staan, en vijf van die tien zeggen: ik ent me niet in", zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman daarover in WNL Op Zaterdag.
Video niet beschikbaar
Wat doe je als een van de tien werknemers bovendien zelf niet ingeënt kan worden vanwege een ziekte of een andere kwetsbaarheid? "Laat je dan de kwetsbare thuis zitten, terwijl de rest allemaal naar zijn werk gaat, of zeg je tegen die vijf dat zij niet kunnen komen omdat ze anderen in gevaar brengen?", vraagt Veldman zich af. "Je moet het er met elkaar over hebben wat precies de grens is."
Ook hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC Marjolein van Egmond kan zich goed voorstellen dat een werkgever een niet-gevaccineerde werknemer het werk ontzegt, wanneer diegene met een kwetsbare groep werkt die niet gevaccineerd kan worden. "Want dan is het risico voor de ander", zegt zij. Een zeldzaam aantal mensen blijkt bijvoorbeeld allergisch voor het Pfizer-vaccin, en daarbovenop is het vaccin 'slechts' beschermend voor negen van de tien mensen. Dat betekent dat er nog altijd mensen zullen zijn die niet beschermd zijn tegen covid-19. "Maar het is een lastige discussie", weet ook Van Egmond.
'Het blijft vrijwillig'
De hoop is dat iedereen zich vaccineert, maar het blijft vrijwillig, benadrukt ze. "En ik vind dat wij, ook als wetenschappers, en de regering, er alles aan moeten doen om mensen te overtuigen dat het veilig is en dat het solidariteit is. Maar uiteindelijk vind ik dat je mensen daar niet toe kan dwingen."
Daar sluit Veldman zich bij aan. De grens ligt volgens hem uiteindelijk bij een vaccinatieplicht. Die komt er niet. "En daar is iedereen het over eens: we gaan niemand verplicht een spuit in zijn arm zetten", zegt hij. "Maar je moet wel nadenken met elkaar over wat de consequenties zijn als iemand bewust ervoor kiest om zich niet te laten enten."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.