Marc Bonten: 'Misschien waren OMT-adviezen niet dwingend genoeg'
- Nieuws
- Marc Bonten: 'Misschien waren OMT-adviezen niet dwingend genoeg'
Eigen verantwoordelijkheid wordt de rode draad in het coronabeleid de komende tijd. Gaat dat genoeg zijn om in de toekomst een lockdown te voorkomen? Dat is niet uit te sluiten, zegt arts-microbioloog Marc Bonten. De vorige had wel voorkomen kunnen worden, denkt hij: "Als we ons in oktober en november beter aan de regels hadden gehouden", zegt hij in Dit is de Dag.
Nederland was het enige land in Europa wat van december tot januari in lockdown zat. "Het lukte gewoon niet om de besmettingen onder controle te houden", blikt Bonten terug. Dat we massaal de teugels lieten vieren, heeft daarbij een rol gespeeld, denkt hij. Hij kijkt ook naar zichzelf en het OMT: "Misschien waren onze adviezen niet dwingend genoeg?" vraagt hij zich af.
Wellicht was de omikron-golf niet de laatste, vreest Bonten: "Er is een risico dat we in het najaar weer een flinke golf gaan krijgen", zegt hij. Of het dan weer tot een lockdown komt weet hij niet. Dat is afhankelijk van het doel van het kabinet. In de vorige fase was het overeind houden van de zorg de hoogste prioriteit, vertelt hij, maar in de toekomst zijn er misschien andere doestellingen.
Moet eigen verantwoordelijkheid de rode draad worden in coronabeleid op lange termijn?
Video niet beschikbaar
Epidemioloog Alma Tostmann hoopt dat 'eigen verantwoordelijkheid' niet betekent dat iedereen massaal de regels loslaat. "Mensen verwarren eigen verantwoordelijkheid voor: het is klaar, we hoeven niks meer te doen", zegt ze, maar zo simpel is het niet: "Het is verstandig om je werk, maar ook je privé, zo in te richten dat je je best doet om niet geïnfecteerd te raken", vindt ze.
De kwetsbaren moeten namelijk alsnog beschermd worden en dat doe je door verspreiding te remmen. Dat vindt Bonten ook: "Wat belangrijk is, zijn de verpleeghuizen. We hebben drie keer een oversterfte in de verpleeghuizen gehad en met name de laatste keer zagen we dat niet aankomen”, zegt hij. Het virus moet daar goed in de gaten worden gehouden: “Er moet surveillance zijn, er moet getest worden, want ouderen in verpleeghuizen zijn de kanarie in de kolenmijn."