'Zonder zorg in de buurt had mijn kleinzoon drie kwartier in een ambulance moeten liggen'
- Nieuws
- 'Zonder zorg in de buurt had mijn kleinzoon drie kwartier in een ambulance moeten liggen'
Er zijn grote zorgen over het plan van zorgminister Kuipers om het aantal spoedeisende hulp-locaties af te schalen. Dat hulp in de buurt van levensbelang kan zijn ervaarde Spraakmakers-luisteraar Cora van Wageningen. Haar 11 weken oude kleinzoon kreeg thuis een herseninfarct en kon door snelle hulp in de regio geholpen worden.
Stand.nl: Het afschalen van spoedeisende hulp is onverantwoord
Video niet beschikbaar
"In het ziekenhuis in Gorinchem hebben ze hem kunnen stabiliseren", vertelt van Wageningen in de uitzending. "Ook hebben ze direct een MRI-scan uitgevoerd en hebben ze snel een diagnose kunnen stellen." Het ziekenhuis in Gorinchem is voor haar en haar familie met spoed binnen tien minuten te bereiken. "Zonder Gorinchem hadden we gewoon niet gekund. Dan had mijn kleinzoon drie kwartier in de ambulance gemoeten."
Het jongetje werd na de zorg in Gorinchem overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis, waar hij inmiddels stabiel is.
Wij maken ons zorgen om de leefbaarheid en nabijheid van zorg.
Verdwijning van kraamzorg
Aan de andere kant van het land, in Zutphen, verdwijnt de acute kraamzorg. Volgens bestuursvoorzitter van de Gelre Ziekenhuizen, Pier Eringa, een onvermijdbare beslissing. "In Zutphen zijn er gemiddeld zo’n twee bevallingen per dag, dat is heel laag. Daarbij zie je dat Zutphen nog vrij centraal ligt, waardoor je op een veilige manier de kraamzorg anders kunt regelen."
Eringa wijst hierbij ook naar het personeelstekort. In totaal kampt Nederland met een tekort van zo’n 600 spoedeisende artsen. "Dus moet je je afvragen of je überhaupt op locaties wel het personeel hebt om de boel draaiende te houden."
Gebrekkig personeelsbeleid
Hoogleraar gezondheidseconomie, Wim Groot, plaatst hier een kanttekening bij. Volgens hem ligt het probleem helemaal niet bij de spoedeisende hulp, maar bij gebrekkig personeelsbeleid. "Er wordt heel veel gekeken vanuit het perspectief van de artsen, maar niet vanuit de verplegers." En dat zijn volgens Groot juist de mensen die bij een verplaatsing niet meeverhuizen. "Hierdoor krijg je een groot gebrek aan verplegers. Kijk dus eerst eens naar dit personeelsbeleid en ga dan pas kijken naar centraliseren van de zorg."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!