Last van psychische klachten in deze tijd? Praat erover!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Last van psychische klachten in deze tijd? Praat erover!

Psychiater Bram Bakker is bang dat mensen schroom voelen om tijdens de coronacrisis te klagen over eventuele psychische problemen. In Dit is de Dag deed hij de oproep om te praten over je gevoelens. Het programma besteedde op Hemelvaartsdag de hele uitzending aan de vraag wat de mentale gevolgen zijn van de crisis.

De mentale gevolgen van de coronacrisis

Bakker: "Je zal als nabestaande maar met angst- en depressiegevoelens kampen. Dan denk je: laat ik maar even mijn mond houden, want er zitten nog heel veel mensen middenin." Dit kan grote gevolgen hebben voor het welzijn, denkt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter sluit zich aan bij Bakker. Op basis van onderzoek uit Belgiƫ en Nederland is hij bezorgd, vertelt hij: "Symptomen van angst en depressie stijgen significant, het geluksniveau daalt", aldus De Wachter.

Het nieuws dat het aantal zelfdodingen de afgelopen maanden 20 procent lager is dan normaal vindt hij bemoedigend, maar hij weet niet of dit op lange termijn zo blijft. Ook Bakker is bang dat het op lange termijn niet daalt: "We moeten vooral niet zeggen: het aantal zelfdodigingen is gedaald, dus het valt wel mee", vindt hij.

Rouwproces

Voor mensen die een geliefde kwijtraken aan corona is het een vreemde tijd. Marco van der Straten, hoofdredacteur van EO-tijdschrift Visie, begon in januari als uitvaartbegeleider. Bij uitvaarten mogen maar 30 mensen zijn. Dit is moeilijk voor mensen, merkt hij.

Hoogleraar complexe rouw Jos de Keijser herkent dit. "Mensen hebben niet goed afscheid kunnen nemen op de IC, maar ook niet op de begrafenis", vertelt hij. Toch blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de mensen veerkrachtig is. Hij waarschuwt voor een kleine groep - zo'n 10 procent - die er lange tijd last van kan blijven houden.

Dag van nationale rouw

Dirk de Wachter adviseerde de Vlaamse regering om een dag van nationale rouw te organiseren. De Keijser en Bakker zijn hier geen voorstander van. "MH17 was op een datum, dat snapt iedereen, maar welke dag neem je nu?" vraagt Bakker zich af.

De Keijser denkt dat de slachtoffers van de coronacrisis te verschillend zijn voor een overkoepelend moment. Wel ziet hij kansen voor plaatsen waar mensen - met anderhalve meter afstand - elkaar kunnen ontmoeten om over hun verdriet te praten. Dit kan ook online, benadrukt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie