Zorgen binnen het UWV over Long Covid: 'Maatschappelijk drama'
- Nieuws
- Zorgen binnen het UWV over Long Covid: 'Maatschappelijk drama'
Het UWV ziet sinds dit jaar honderden Long Covid-patiënten binnenkomen voor een uitkering. Adviseur verzekeringsarts Diny van der Geest van het UWV spreekt in de podcast Long Covid, de schaduwpandemie van de nieuwe ziekte als 'een maatschappelijk drama'. De uitkeringsinstantie bood al haar 800 artsen een cursus aan over de nieuwe aandoening.
Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.
Long Covid-patienten die in 2020 ziek werden en niet herstellen, komen nu na twee jaar bij het UWV terecht. Daar worden ze beoordeeld om te kijken of ze recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). De instantie neemt de aandoening serieus, volgens Van der Geest: "We hebben zoveel mogelijk artsen opgeleid over het ziektebeeld en waar zij rekening mee moeten houden."
In juni maakte het UWV bekend dat er in de eerste vijf maanden van 2022, 736 mensen met Long Covid zijn gekeurd door het UWV. "Dat is 3% van het totaal, en dat is voor één ziektebeeld best veel", aldus Van der Geest.
Deze 736 mensen zijn alleen nog de mensen die in de eerste coronagolf ziek zijn geworden. Het UWV verwacht dus dat die aantallen nog flink op zullen lopen. Van de Long Covid-patiënten die nu beoordeeld zijn krijgt ruim de helft een volledige uitkering.
Volgens Van der Geest wordt haar bewering dat het UWV Long Covid serieus neemt, ondersteund door de UWV-cijfers. Slechts 15% van de Long Covid-patiënten kreeg geen uitkering, terwijl dat percentage bij alle andere WIA-aanvragen twee keer zo hoog lag: 32%.
Niet geloofd door de UWV-arts
Het gaat echter niet altijd goed, ontdekten de makers van de podcast. In aflevering 4, sinds deze week online, is bijvoorbeeld de 35-jarige Alma* te horen. Door haar heftige vermoeidheid en pijn na een coronabesmetting kon ze niet meer werken, maar ze werd in eerste instantie niet geloofd door de UWV-arts.
Alma had een baan als communicatieadviseur, maar kreeg in april 2020 corona. Toen de klachten maar bleven aanhouden, moest ze ermee stoppen. Haar baan was tijdelijk, dus kwam ze zonder werk te zitten. De UWV-arts die haar beoordeelde, gaf echter als oordeel dat ze prima 40 uur per week kon werken: "Hoe dan? Ik kon niet eens een mail tikken!", vertelt Alma.
De beoordeling wordt gedaan op basis van een vragenlijst. "Kun je je armen bewegen, kun je lopen, kun je staan? Ben je fysiek in staat om de dingen te doen, dan kun je ook werken. Dit is hoe het op mij is overgekomen", vertelt ze. "Het voelde alsof ik voor een soort rechtbank werd gezet. Jij bent schuldig en bewijs maar dat het niet bent."
Het is overigens niet dat Alma niet wílde werken. Voor haar beoordeling solliciteerde ze, maar dat lukte bijna niet. "Ik maakte superveel spelfouten en ik kon ook niet naar een scherm kijken", aldus de patiënt.
Kinderziektes
De podcastmakers van Long Covid, de schaduwpandemie hoorden meer verhalen van patiënten die zich niet goed behandeld voelen door het UWV. Maar Van der Geest van het UWV stelt dat het in de meeste gevallen wel goed gaat. "Dat lijkt mij meer kinderziekte geweest. We hebben 800 artsen in dienst en ik kan niet voor iedereen spreken, maar de hele grote groep is goed geschoold en weet hoe ze met deze aandoening om moeten gaan."
Van der Geest ziet Long Covid als een maatschappelijk probleem: "Er komen ook veel mensen uit de zorg die besmet zijn geraakt tijdens hun werkzaamheden, komen hierin terecht. Dat vind ik wel echt een drama." Dat de beoordeling van Alma inderdaad niet klopte, bleek overigens uit een herbeoordeling. Nadat ze in bezwaar ging, besloot een andere arts het oordeel terug te draaien.
*Alma is een gefingeerde naam, omdat ze niet met naam en toenaam in de podcast wil. Haar echte naam is bij de redactie bekend.
Podcast
Hieronder is de podcast te beluisteren
#4 - Schaduwpandemie - 4. Het prijskaartje - Long Covid en de kwakzalverindustrie
Liever de prikkelarme versie? Ook die is te beluisteren: